Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Van Aartsen over de Schilderswijk

1 sep 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Schilderswijk nieuwsfoto
Het was een onrustige zomer in de Haagse Schilderswijk. Meerdere malen werden demonstraties gehouden, waarbij pro-ISIS- en pro-patria-teksten werden gescandeerd. Nederland verbaasde zich over de gang van zaken en met name over de rol van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD), die tijdens de rellen op vakantie bleef. Door een handtekeningenactie op te zetten werd zijn aftreden geëist, iets wat steun kreeg van de PVV. Zelf kijkt hij verbaasd terug op die periode. “De Schilderswijk heeft deze zomer acht minuten problemen gekend, dat was het,” zei hij afgelopen week in het AD.
De betogingen beginnen op 12 juli met een demonstratie tegen het Israëlisch geweld in Gaza. ‘Zionsim = Nazism’ is op borden met hakenkruizen te lezen. Ruim tien dagen later gaat Van Aartsen op vakantie. Als hij daar nog maar twee dagen is, wordt een tweede Pro Gaza-betoging gehouden. Jongeren scanderen antisemitische leuzen en ook wordt de Hitlergroet gebracht. Op 10 augustus loopt een Pro Patria-betoging uit de hand. Twee journalisten worden belaagd.
Het optreden van de burgemeester krijgt steeds meer kritiek. Burgers hekelen het feit dat hij nog steeds op vakantie in Frankrijk is. Zij roepen de burgemeester via een petitie – deze wordt 18.000 maal ondertekend – op om af te treden. Als Van Aartsen zich diezelfde avond tijdens een spoeddebat moet verantwoorden krijgt hij een Motie van Wantrouwen van de lokale PVV aan de broek. Hij overleeft het debat en mag blijven. Wel maakt Van Aartsen die avond verregaande maatregelen bekend. Hij laat weten dat ‘in beginsel’ de komende twee maanden alle demonstraties in de wijk verboden zijn.
Vorige week stond de stad opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Drie verdachte extremisten worden aangehouden, waaronder de spreker Abou Moussa. “Grote vissen,” zo omschrijft Van Aartsen hen. Ze zouden jihadgangers hebben gerekruteerd, hebben aangezet tot haat en ze zouden zelfs een aanslag aan het voorbereiden zijn.
Vanavond kijkt PAUW terug op de verhitte zomer in de Schilderswijk, de rol van Van Aartsen, blikt hij vooruit op nieuwe demonstraties en vraagt hij wat de burgemeester gaat doen om de zogenaamde ‘haatimams’ ervan te weerhouden om jongeren te ronselen voor de jihad.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA