Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Uit de Schilderswijk? In Saoedi-Arabië geweest? Twee telefoons? Niet welkom in Amerika

11 jul 2017
  •  
leestijd 4 minuten
amerika
Met twee goedgekeurde visa staan de Rotterdamse Ismaïl Aghzanay (26) en Othmane Charib (24) in de rij voor de douane op JFK Airport in New York. Ismaïl kan doorlopen. Othmane niet. Hij wordt door een douanier apart genomen. Tien uur later worden de twee studenten onder politiebegeleiding teruggezet op het vliegtuig. Ze zijn niet welkom in Amerika.
“Je voelt je een crimineel,” vertellen de jongens ons telefonisch vanuit Londen – waar ze gisteren landden na hun uitzetting. Ze hebben beiden geen strafblad. “Dit doen pijn. Dit is onmenselijk.”
Ismaïl en Othmane studeren in Rotterdam (‘opgeklomen vanaf vmbo naar hbo.') Ismaïl doceert Engels op een mbo en met een vriend vormt hij het cabaretduo Waterkonijnen. Op hun officiële YouTube-kanaal plaatste hij gisteren vanuit Londen een ongebruikelijke video. Titel, in uitroeptekens: NIET TOEGELATEN TOT AMERIKA OMDAT WIJ MOSLIMS ZIJN!!??
Ter verduidelijking het toevoegsel: (GEEN GRAP!)

Mekka

Omdat ze moslim zijn. De jongens weten het zeker. De verdenking zal zijn ontstaan toen de douanier in New York het paspoort van Othmane opensloeg en daarin de stempel van Saoedi-Arabië zag, waar Othmane vijf jaar geleden het islamitische bedevaartsoord Mekka bezocht.
Op de tussenstop in Londen, voor aankomst in New York, verzekerde een dame van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid hem dat het Saoedische stempel geen probleem moest zijn. “Ze zei: je bent welkom in Amerika. Geniet ervan. And have a nice flight .”
De douanier op Amerikaans grondgebied dacht daar anders over. Ismaïl, die inmiddels zat te wachten aan de andere kant, werd ook apart genomen. In zijn paspoort staat een Turks stempel. “Van een voetbalreisje.”
En toen kwamen de vragen.
“Naar welke moskee gaan jullie ? Hebben jullie dezelfde religie? Zijn jullie ooit benaderd om het jihadisme uit te voeren,” zo herinneren de jongens zich van het vraaggesprek. Othmane’s geboorteplaats Den Haag riep ook verdenkingen op: “Je komt uit Den Haag, zei die man. Uit Den Haag komen veel mensen die naar Syrië zijn afgereisd. Hij wilde weten in welke wijk ik woon. De Schilderswijk. Dat zocht-ie op en hij zag dat er veel jihadi’s uit de Schilderswijk komen.”

Wachtwoord

De douanier wilde weten waarom Othmane twee telefoons bij zich droeg. Othmane legde uit dat de ene stuk was, maar dat hij de ander bewaarde omdat de batterij van zijn nieuwe telefoon zo snel leeg was. “Dat vond hij maar vaag. Ze vroegen om m’n telefoons en de wachtwoorden. Do I have an option to say no , vroeg ik. Het antwoord was nee. In dat geval zouden ze me forceren om m’n telefoon in te leveren.”
“Ik vond het erg onprettig dat ze zo door mijn foto’s konden scrollen. Ze zagen mijn zus, die draagt een hoofddoek, en kwamen na twee uur terug met de mededeling dat ze een foto hadden gevonden van mijn reis naar Saoedi-Arabië. En ze zeiden dat ze ‘nog ergere foto’s’ hadden gevonden. Voorbeelden hadden ze niet. Ze deden het expres, om ons bang te maken. Het waren smoesjes. Ze vroegen aan mij of ik Ismaïl iemand vindt om naar Syrië af te reizen, en stelden Ismaïl diezelfde vraag over mij.”

Islam

Daarna werden de jongens vastgehouden, in een ruimte waar ‘een man met een handboei aan zijn enkel was vastgeketend.’ “We mochten elkaar niet in de ogen aankijken. We zaten met de ruggen naar elkaar. Het was er hartstikke koud.”
Tien uur na de aanhouding kwam het hoge woord eruit: Ismaïl en Othmane mochten Amerika niet in. Reden? De ESTA (Electronic System for Travel Authorization – red.) had dat nu eenmaal zo bepaald. En, zo werd de jongens verteld: ‘Het voelt niet goed.’ 
“In de wachtruimte waren nog meer moslims, waaronder een gezin, die werden teruggestuurd," zo vertelt Ismaïl. "Ze kwamen uit allerlei landen. Arabische landen, Europese landen. Er werd gebeden om Amerika in te komen. We hadden er allemaal een lange reis op zitten.” Hoorbaar geïrriteerd: “Laten we eerlijk zijn: islam wordt gelinkt aan jihadisme. Omdat idioten iets doen in naam van de islam wordt de gehele islamitische gemeenschap erop aangekeken.”

Brief

Met een politie-escorte werden de jongens last-minute zondag een vliegtuig in geholpen. De paspoorten bleven in een gele envelop in bezit van de stewardess tot de landing in Londen – waar de jongens nu nog verblijven.
Na hun aankomst plaatsten ze hun vlog. De steunbetuigingen druppelen nog altijd binnen, via sociale media, onder de YouTube-video en via berichtjes. Een van de meest bemoedigende berichtjes kreeg Ismaïl van een oud-docent: “Hij is zelf Amerikaans, stuurde me een bericht dat hij een een brief gaat schrijven naar de Amerikaanse overheid, omdat hij ons kent.”
De jongens krijgen hun vliegticket - dat voor hun ogen werd verscheurd door de douanier - en verblijfskosten vooralsnog niet terug. De Nederlandse ambassade wees hen op het recht van uitzetting.
De jongens voelen zich teneergeslagen. Ze hebben geen strafblad, zijn nooit in aanraking met politie geweest en volwaardig Nederlandse staatsburgers. Ze beloven dat hun verhaal nog een staartje krijgt. "We gunnen niemand dit."
Sinds anderhalve week is een deel van president Trumps inreisverbod van kracht. Staatsburgers van Iran, Soedan, Syrië, Jemen, Libië en Somalië komen het land voorlopig niet zomaar in. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA