Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

"Slag om Kobani nog in volle gang"

7 okt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
De slag om Kobani is nog in volle gang en het is nog maar de vraag of de Syrische grensplaats in handen valt van IS. Dat zei plaatsvervangend directeur operaties bij Defensie Theo ten Haaf in tv-programma Pauw. Ten Haaf reageerde op de waarschuwing van de Turkse president Erdogan dat Kobani op het punt staat om te vallen. De islamitische terreurgroep IS rukt wel op, erkende Ten Haaf, maar de strijders zitten vooralsnog aan de randen van de stad.
De Nederlandse F-16's hebben op 7 oktober drie bommen afgegooid. Bij de aanval zijn twee voertuigen geraakt en is ook een aantal IS-strijders omgekomen.  Ten Haaf schat hun aantal op acht à twaalf. Een van de gegooide bommen ging niet af. "Dat kan ook gebeuren, die ligt nog in het zand" licht Theo ten Haaf toe. 
Volgens Defensie kunnen de F-16's niet alleen commandoposten bombarderen, maar zijn ze ook geschikt voor het vernietigen van munitieopslagplaatsen en militair materieel zoals tanks en mortieropstellingen. Daarnaast ondersteunen ze de Iraakse troepen en Koerdische strijders die op de grond in gevecht zijn met IS.
De aanvallen door de VS vanuit de lucht kunnen volgens Ten Haaf heel effectief zijn. "Je creëert condities waaronder de Koerden de IS-strijders in die stad van zich af kunnen houden."

Populair bij BNNVARA