Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Rutte wil geen extra geld geven aan de EU

23 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
mark-rutte
Premier Rutte is in Brussel om de nieuwe begroting van Europa te bespreken. Rutte  is echter niet bereid extra geld naar Brussel over te maken. 
Vrijdag krijgen Europese regeringsleiders de kans om hun politieke prioriteiten en de omvang van de begroting uit te lichten. Nu de Britten de EU gaan verlaten ontstaat er een gat in de begroting van 12 miljard euro. Maar Rutte is niet bereid te compenseren voor de Brexit en vindt zelf dat een kleinere EU ook een kleinere begroting zou moeten betekenen. Nederland heeft echter ingestemd met de nieuwe uitgaven in de EU. Er moet namelijk geld vrijgemaakt worden voor de bescherming van de Europese buitengrenzen, maar ook om terrorismebestrijding te financieren. Echter is er Europese samenwerking nodig bij het migratiebeleid.
Samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken hoort Nederland ook bij de 'The Frugal Four'. Deze landen vinden dat de begroting niet verhoogd moet worden, omdat er eerst bezuinigd moet worden. Ze willen dat voor nieuwe uitgaven eerst bestaande uitgaven herschikt moeten worden. 
Nederland wil dat de landbouwuitgaven gemoderniseerd worden. Ons land wil dat er minder geld naar de boeren gaat en vooral ook minder inkomensondersteuning. Daanaast wil Nederland de cohesiefondsen voor rijke landen beperken. Dit geld is gereserveerd voor arme EU-landen, maar ook regio's als Groningen, de Flevopolder en Brabant maken gebruik van deze geldpot.
Jean-Claude Juncker, de baas van de Europese Commissie wil dat de begroting omhoog gaat en dat er snel een akkoord komt. De nieuwe begroting gaat echter pas over een paar jaar in en voorlopig zijn de Britten de EU er nog niet uit. Het kabinet vindt daarom dat er nog voldoende tijd is. 
D66-kamerlid Kees Verhoeven beschuldigde de premier op dinsdag van 'campagneretoriek'. Ruttes belofte over minder geld naar Europa heeft een beperkte houdbaarheidsdatum, vindt de coalitiepartner van Rutte.
Dit is Rutte zoals we hem kennen:

Als pro-Europese premier zeggen dat grote zaken als klimaat, terrorisme en grensbewaking door de EU aangepakt moeten worden.

Als VVD-leider in campagnetijd roepen dat er geen geld naar Europa gaat.

Geschatte houdbaarheidsdatum: 21 maart 2018???? pic.twitter.com/cxEe4qNbWA
Volgens D66 valt het gewoonweg niet uit te sluiten dat Nederland dadelijk als de nood aan de man is toch met extra geld op de proppen zal komen.  'Het is realistisch dat het kan met gesloten beurzen, maar het is ook realistisch dat het niet lukt.'

Populair bij BNNVARA