Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

PvdA pleit voor omkeren bewijslast bevingschade

14 apr 2015
  •  
leestijd 1 minuten
De PvdA wil dat er bij de de beoordeling van de schadeclaims na aardbevingen gebruik wordt gemaakt van 'omgekeerde bewijslast'. Kamerlid Vos heeft hiervoor gepleit bij tv-programma Pauw. Met de steun van de PvdA is er nu waarschijnlijk een meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan.

Op dit moment moet een gedupeerde bewijzen dat de schade aan zijn huis is ontstaan door een beving en niet het gevolg was van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Wordt de bewijslast omgekeerd, dan moet de NAM aantonen dat geclaimde schade juist niet is ontstaan door een aardbeving. Het gebeurt jaarlijks zo'n 300 keer dat mensen bij het claimen van schade na een aardbeving er niet uitkomen met de NAM. Het omdraaien van de bewijslast moet dit aantal verminderen.

Minister Kamp voelt niets voor het invoeren van omgekeerde bewijslast, concludeert hij nadat hij soortgelijke regels in Frankrijk en Duitsland had bekeken.

'Niet beter en sneller'
Volgens Kamp leidt omkering van de bewijslast niet tot een betere en snellere afhandeling van schade. Hij zegt dat hij zich blijft inzetten om de schadeafhandeling goed te laten verlopen. "Ik sta open voor suggesties ter verbetering", besluit hij.

Vanavond werd ook bekend dat de NAM de gaswinning in het Groningse Loppersum terugschroeft naar het absolute minimum. Donderdag wordt er over het omkeren van de bewijslast vergaderd in de Kamer.
Tekst: NOS/Pauw