Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

PvdA en GroenLinks willen strenge klimaatwet

23 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De regering moet ieder jaar een klimaatbegroting maken met daarin wettelijke doelen voor de vermindering van broeikasgassen, stimulering van duurzame energie en energiebesparing. Dat staat in het voorstel tot een nieuwe Klimaatwet, die Jesse Klaver (GL) en Diederik Samsom (PvdA) maandagavond in Pauw presenteerden.
 
Door de wet willen de partijen voorkomen dat klimaatdoelen verlaagd worden of beleid wordt uitgesteld. Zo moet in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 95% zijn afgenomen, met als tussendoel 55% in 2030. Vanaf 2050 willen de partijen ook geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen of kernenergie.
 
Volgens Samsom en Klaver moet de Minister President verantwoordelijk zijn voor de klimaatbegroting, zodat ‘Prinsjesdag over meer dan euro’s gaat’. Het is voor het eerst in 35 jaar dat twee fractieleiders samen met een initiatiefwet komen.