Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Prosecco, feesten en volkszangers voor de politieraad: ‘Het hele toezicht heeft gefaald’

  •  
13-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cor-politie
Politieman Frank G., voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, liet 198 flessen prosecco thuis bezorgen voor zijn vrouw. Hij huurde vrienden en bekenden in als coach of adviseur, gaf exorbitante feestjes en liet daar volkszangers optreden. Op kosten van de politie, met goedkeuring van toenmalig korpschef Gerard Bouman. Telegraaf-journalist Mick van Wely besprak de zaak in onze uitzending. “Het hele toezicht heeft gefaald.”
Tijdens de reorganisatie van de regiokorpsen tot één nationaal korps — in opdracht van minister van Justitie Ivo Opstelten — ontbrak toezicht op de uitgaven van COR. De commissie-Ruys presenteerde dinsdag haar resultaten. Van corruptie, stelt het rapport, is geen sprake. Mick van Wely van  de Telegraaf  volgde de zaak: “Door de snelheid waarmee die organisatie er moest komen, is er niet goed nagedacht over wie wie controleert.”

Handtekeningenmachine

Drie jaar lang heeft de COR oneigenlijk kunnen declareren. Korpschef Gerard Bouman (in juli overleden aan de gevolgen van een hartinfarct) fiatteerde die uitgaven. ‘Een handtekeningenmachine’, zo zou Bouman zichzelf later omschrijven.
En toen lekten de verhalen van duurbetaalde feestjes uit. Een aantal politiemedewerkers stapte uit morele nood naar de Telegraaf en andere media. Journalist Van Wely: “Terwijl zij vijfhonderd formulieren moesten invullen om een potloodje of een gummetje te krijgen, ging er twee ton op aan sateetje, prosecco en volkszangers.”
Jan Struijs , voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, vind het een begrijpelijke stap en prijst de rol van die media.  

Corruptie

De vraag rees of Bouman de COR niet fêteerde, om de raad zo tevreden te houden en mee te krijgen in de ingewikkelde reorganisatie. Bewijs voor omkoping vond de commissie-Ruys niet. Desalniettemin vindt de commissie het ‘onprofessioneel’ en ‘ ongepast’ dat korpschef Bouman zijn vriend en COR-voorzitter Frank G. vierduizend euro leende. Maar, “ the smoking gun voor omkoping vind je niet” stelt Van Wely. Daarvoor zijn bonnetjes nodig, aantoonbare wederdiensten. 
Het OM onderzoekt nu of Frank G. strafrechtelijk vervolgd zal worden.

Meer over:

korps, politie, bouman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.