Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

POLL: Op smartphonegebruik in de auto moet een celstraf komen te staan

13 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Telefoongerbuik in de auto
Justitie wil smartphonegebruik in de auto strenger bestraffen, gezien het stijgende aantal verkeersdoden en ongelukken, terwijl het aantal juist jarenlang daalde. In politiek Den Haag wordt een wetsvoorstel voorbereid waarin het begrip 'roekeloosheid' een nieuwe definitie krijgt. Appen achter het stuur weegt daarin ook mee, volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Dat meldt dagblad Trouw.
Veilig Verkeer Nederaland pleit ervoor dat smartphonegebruik net zo streng wordt bestraft als dronken achter het stuur kruipen. Dat betekent dat men niet slechts een boete riskeert, maar ook een celstraf.
De afgelopen vier jaar nam het aantal ongelukken op de Nederlandse hoofdwegen met 27 procent toe, blijkt uit cijfers van de Stichting ­Incident Management Nederland. In 2013 ontving het Landelijk Centraal Meldpunt nog 20.458 meldingen van ongelukken, de afgelopen twaalf maanden waren dat er bijna 26.000, meldt Trouw.
Er is nog geen hard bewijs voor de claim dat de stijging wordt veroorzaakt door het gebruik van smartphones, maar de aanwijzingen daarvoor zijn wel sterk. Deskundigen zijn het erover eens dat de smartphone in veel gevallen de boosdoener is. 'Momenteel lopen er verschillende onderzoeken vanuit het ministerie van infrastructuur en ­milieu hiernaar. De resultaten verschijnen dit najaar'.
In augustus van dit jaar vroegen we onze lezers al of smartphonegebruik op de fiets moest worden verboden. 90 procent van de deelnemers (9.842) vindt van wel. Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, laat onderzoek doen naar de mogelijkheid tot een verbod op smartphonegebruik voor fietsers.
smartphonegebruik op de fiets poll
Het gebruik van een mobiele telefoon in de auto is al strafbaar. Als je in de auto belt of appt met een telefoon riskeer je een boete van 230 euro. Toch is dat niet afschrikwekkend genoeg, aangezien nog altijd genoeg mensen het risico blijven nemen.
Volgens een schatting van Veilig ­Verkeer Nederland (VVN) ontstaat een kwart van de auto-ongelukken door afleiding door de smartphone. “De risico’s zijn vooral groot op wegen waar veel forenzen rijden”, zegt woordvoerder José de Jong tegenover Trouw. “Veel mensen zijn geneigd om onderweg even hun telefoon te pakken om een werkmail te beantwoorden of om te laten weten dat ze eraan komen.”

Meer over:

, , , , ,