Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Poll: moet Nederland een slavernijmuseum krijgen?

7 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
slavernij
1 juli vierden Nederlanders de afschaffing van de slavernij tijdens het jaarlijkse Surinaamse feest Ketikoti ('ketenen gebroken'). Een gedenkwaardige gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis, al stonden lang niet alle Nederlanders stil bij deze dag.
Ketikoti moet een nationale feestdag worden, zoals Bevrijdingsdag, wordt er al jaren geroepen. En er dient een slavernijmuseum te worden gebouwd, zoals ook in Liverpool en Washington, om het slavernijverleden van Nederland te herdenken.
Antoin Deul, directeur van nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), is voor deze stelling en pleit voor ‘een iconisch gebouw, een parel zoals het EYE in Amsterdam’.  
Hij kreeg deze week bijval van publicist Harriët Duurvoort, die in de Volkskrant schrijft het gênant te vinden dat Nederland nog geen slavernijmuseum heeft. “Slavernij was geen zwarte bladzijde, maar is een hoofdplot geweest in het vuistdikke geschiedenisboek van Nederland.” 
In diezelfde krant krijgt ze bijval van commentator Sander van Walsum, die echter wijst op het niet al te brede draagvlak voor de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden.
Wij vragen ons af: wat vinden jullie?

Meer over:

, , ,