Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Overheid trekt vele miljoenen extra uit voor klimaatbeleid

17-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het koffertje miljoenennota
Vanaf 2021, zo schrijft minister Wopke Hoekstra in de Miljoenennota, slaat het huidige begrotingsoverschot van de overheid om in een om in een begrotingstekort van 0,3 procent. Na deze kabinetsperiode zal dat tekort naar verwachting oplopen tot 0,7 procent. Wat gaat de regering met de miljoenen doen die vrij worden gemaakt voor klimaatbeleid?

Warmtefonds en aanpak stikstof

De financiële gevolgen van het klimaatakkoord zijn in die jaren begroot op 200 tot 300 miljoen euro extra per jaar. Dit geld wordt besteed aan een warmtefonds, waarmee mensen het isoleren van hun huis kunnen financieren. Ook gaat er geld naar landbouw, parkeerplekken van fietsen, en 'de aanpak van stikstof'.

Urgenda-doelen nopen kabinet tot handelen

Volgens het Urgenda-vonnis moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent verminderen ten opzichte van 1990.  Het kabinet heeft geprobeerd om het vonnis door de Hoge Raad van tafel te laten vegen, maar dat mislukte. Daarop ging de regering in cassatie, maar de verwachting is dat de Hoge Raad in december, als de uitspraak volgt, het vonnis in stand zal houden.

Een aderlating, omdat de regering wel klimaatmaatregelen wil doorvoeren, maar daartoe niet gedwongen wil worden door de rechter. Dat mandaat moet bij politiek Den Haag liggen, is de breed gedragen opinie op het Binnenhof.

Voor de rijksbegroting die op deze Prinsjesdag gepresenteerd wordt, betekent het hoe dan ook dat de regering aan de slag moet met het klimaatbeleid. Het is al zeker dat die 25 procent minder uitstoot voor het einde van volgend jaar een lastig verhaal gaat worden.

Het klimaatakkoord

De uitvoering van het klimaatakkoord zal dit parlementaire jaar beginnen, zei koning Willem-Alexander in de troonrede. Toen de coalitiepartijen op 25 juni de plannen van het klimaatakkoord bekend maakte, werd al duidelijk dat het kabinet onder andere het gas duurder gaat maken en stroom goedkoper. Ook staan er bijvoorbeeld plannen in voor rekeningrijden, wat eerder nog onbespreekbaar was.

"Voor het klimaatakkoord geldt dat de doelen worden gehaald, terwijl de rekening eerlijk wordt verdeeld en niet alles ineens anders hoeft," zei de koning in zijn troonrede. Zoals verwacht kondigt de regering een CO2-heffing aan en zal de energiebelasting dalen. Daarnaast komt er een warmtefonds als stimulans voor huiseigenaren om te investeren in klimaatmaatregelen. 

De regering benadrukt dat huishoudens in staat worden gesteld de energietransitie stap voor stap mee te maken. Met andere worden: niet alles moet in een keer, de transitie zal geleidelijk moeten gaan plaatsvinden.

De belangrijkste speerpunten op een rijtje:
- CO2-heffing voor industrie
- Energiebelasting omlaag
- Warmtefonds voor klimaatinvesteringen huiseigenaren

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.