Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Op vrijdag geen formatie: Jesse Klaver heeft papadag

6 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
papadag jesse klaver
De komende vrijdagen zullen VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet onderhandelen over de kabinetsformatie op verzoek van GroenLinks-leider Jesse Klaver, tevens jonge vader. Fijn, schrijft Klaver in een e-mail aan zijn formatiepartners, ‘dan ben ik het liefst bij mijn kinderen. Zeker als het zo’n mooi weer is. Na het weekeinde gaan we dan met nieuwe energie weer verder.’
Ouderschapsverlof voor vaders, beter bekend als papadag, al bombardeerde NRC Handelsblad die term vorig jaar tot jeukwoord. In Nederland heeft iedere ouder van een kind dat jonger is dan acht jaar recht op (onbetaald) ouderschapsverlof, zo ook Jesse Klaver.
In totaal kun je 26 keer het aantal uren dat je per week werkt met verlof. Zou Klaver 40 uur werken, dan heeft hij recht op 26 keer 40 uur vaderschapsverlof. Dat zijn 208 wettelijke papadagen. Ter illustratie: dat is grofweg de helft van de totale duur van de Vlaamse kabinetsformatie in 2010 en 2011.
Na de bevalling heeft een ouder in Nederland recht op drie dagen partnerverlof. GroenLinks pleitte deze verkiezingen (lees hier terug in het partijprogramma) voor vier weken betaald partnerverlof na de geboorte, plús zeven weken betaald verlof voor de partner, op te nemen in de eerste negen maanden van het ouderschap.
Het is niet bekend hoe hoog deze punten op de onderhandelingsagenda van Jesse Klaver ( @jesseklaver ) en GroenLinks staan. En daar komen we niet eerder dan maandag achter.
tweet

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA