Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Trump, Otto Warmbier en oorlog: Noord-Koreaanse prominent reageert

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1028111184_d35cc51c6b_b
"Een gek. Een schurk." De manier waarop Choe Kang-il, een hooggeplaatste Noord-Koreaanse ambtenaar van Buitenlandse Zaken, de president van de VS omschrijft, laat duidelijk de houding zien van de Noord-Koreanen. "Trump is een zielige man met een veel te grote mond."
De journalist Nicholas Kristof   bezocht Noord-Korea voor The New York Times  en sprak daar burgers en ambtenaren.
Kristof houdt zich al sinds de jaren '80 bezig met Noord-Korea en merkte de veranderingen op straat in Pyongyang. Tussen toen en nu bezocht hij Noord-Korea meerdere malen, en hij zag flinke veranderingen sinds zijn laatste bezoek in 2005. "De regering bereidt de Noord-Koreanen voor op nucleaire oorlog: scholieren marcheren rond in militair tenue, posters van raketten sieren de straten. Zelfs op kinderspeelplaatsen zijn de speeltoestellen in een raketthema versierd."
Tongbong_Cooperative_Farm_(14887448118)

Geopolitieke spanning

De kernproeven van Pyongyang zorgen voor toenemende spanning, zoals eerder werd geduid bij Pauw door hoogleraar Korea Studies  Remco Breuker .

Ook de zaak rond de dood van Otto Warmbier heeft geleid tot spanning. In gesprek met Kristof legt Choe Kang-il de schuld van het overlijden van Warmbier bij de Verenigde Staten. "De VS staat bekend als het meest ontwikkelde land op het gebied van gezondheidszorg. Warmbier overleed zes dagen nadat hij er was aangekomen," stelt Choe  "Voor ons is dat een mysterie."
De ouders van Warmbier beschuldigen  Noord-Korea van ernstige mishandeling nadat de student in januari vorig jaar gevangen werd genomen na een rondreis door Noord-Korea. In juni dit jaar lieten de Noord-Koreanen Warmbier vrij. Hij was ernstig ziek en overleed zes dagen na thuiskomst in een Amerikaans ziekenhuis.
De zaak-Warmbier heeft, net als de houding die Trump aannam tegen ' Rocket Man ' Kim Jong-un, de relatie tussen beide landen verder onder spanning gezet.
Being nice to Rocket Man hasn't worked in 25 years, why would it work now? Clinton failed, Bush failed, and Obama failed. I won't fail.
"De regering van de VS, of mensen met bepaalde bedoelingen, hebben hem laten sterven," laat Kang-il in het interview aan Kristof weten. "Dit is bedoeld om anti-communistische sentimenten in de VS aan te wakkeren."

Hardliners

Kristof sprak niet alleen met hoge ambtenaren tijdens zijn verblijf. Hij sprak eveneens de 'gewone' burger, die ervan overtuigd is dat Noord-Korea, mocht er oorlog komen, de VS compleet zal vernietigen. "Deze mensen konden natuurlijk niet vrijuit praten," schrijft Kristof. "Er waren ambtenaren bij de interviews aanwezig. Maar zelfs zonder deze ambtenaren zou een Noord-Koreaan nog niet vrijelijk met een Westerse journalist spreken."
Kristof ziet een omslag in de Noord-Koreaanse houding. Een zorgwekkende: "Bij mijn laatste reis, in 2005, werden we in een hotel in het centrum ondergebracht en konden we vrij rondlopen. Dit keer werden we in een gebouw van het ministerie ten oosten van de stad ondergebracht. Eerst dacht ik om onze bewegingsvrijheid te beperken, maar het werd me al snel duidelijk dat er nog een andere reden achter zat: ons beschermen tegen hardliners in het leger en de inlichtingendiensten."
Sinds het dreigement van Trump om Noord-Korea 'totaal te vernietigen' hebben deze zogenaamde hardliners hun invloed op de regering zien groeien. "Militaire officieren bespotten diplomaten, omdat het laffe bondgenoten van de Amerikanen zouden zijn."

Onderhandelingen

De harde lijn die gevolgd wordt door zowel de VS als Noord-Korea, maakt het lastig diplomatie te bedrijven, schrijft Kristof. Noord-Korea zal nooit zijn kernwapens opgeven. Kang-il vertelt hem: "Kijk naar Libië en Irak. Die hebben de vergissing gemaakt hun nucleaire programma opgegeven, en in beide gevallen verdreef de VS hun regering."
President Trump ziet onderhandelingen met Noord-Korea vooral als tijdverspilling. De Japanse premier Abe is dat met hem eens. Voorlopig doen de beide landen hun best de druk op Noord-Korea zo hoog mogelijk te houden.
I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man...
Kristof zag ook positieve veranderingen met 2005, toen hij het land eerder bezocht. Er zijn nog steeds voedseltekorten, maar geen hongersnood meer, en overheidsfunctionarissen spreken met meer openheid over hun land dan de generatie voor hen.

Gevolgen van oorlog

Een Amerikaanse studie uit 1994 schatte dat oorlog één miljoen doden tot gevolg zou hebben. Een recenter onderzoek schat in dat er alleen al in de steden Seoul en Tokio twee miljoen doden zullen vallen als er nu oorlog uitbreekt. Eerder sprak Korea-deskundige Remco Breuker bij ons zijn verwachtingen uit bij ons aan tafel: "Als het afloopt met een beperkte militaire confrontatie ben ik daar nog blij mee."
Journalist Kristof betwijfelt of diplomatie tot een oplossing zal leiden: "Mijn gevoel zegt dat beide landen het liefst tot een vredige oplossing komen. Geen van beide weet echter hoe ze dat kunnen bereiken. Ze zijn bang zwak over te komen, daarom kunnen ze niet anders dan hun militaire macht tonen."
Kristof verliet Noord-Korea met hetzelfde gevoel dat hij had toen hij in 2002 het Irak van Saddam Hoessein verliet: "Oorlog is te vermijden, maar ik weet niet of dat gaat lukken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.