Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Net een film

10 sep 2015
  •  
leestijd 2 minuten
fotowensly
Mijn tweede dag in Hongarije, de situatie op het kamp is erger dan de dag ervoor. Het enge gevoel bekruipt mij dat als het zo door gaat we steeds meer richting een humanitaire ramp gaan, als dat al niet het geval is. Vrijwilligers vanuit heel Europa melden zich aan om te komen helpen, maar wat zij ook doen er komt geen enkele verandering in de situatie. Door het gebrek aan stroom en goede sanitair is het niet uitgesloten dat er geen ziektes zullen uitbreken. En hoe vaak men het kamp ook probeert schoon te maken, binnen een uur sta je bijna weer tot aan je enkels in het afval door de steeds maar toestromende vluchtelingen.
Filmset
Als je goed om je heen kijkt denk je door de vele camera's en lichten dat je op een set bent van een film over vluchtelingen. Op elke moment verwacht je Paul Verhoeven die cut roept en kwaad vertelt dat de scène waar iedereen de bus in moet mislukt is en over moet. De vorige nacht bouwden journalisten zelfs een complete lichtset op, om te filmen hoe de vluchtelingen in hun tent slapen. Niemand die wat zegt, niemand die wat doet. Want zo is het eenmaal, de vluchtelingen zijn  landloos, rechteloos en zielig. En elke journalist doet zijn best om dat zo goed mogelijk te laten zien, ook al moeten ze in het midden van de nacht led-lampen op je schijnen terwijl je slaapt.  
Nederland
Als ik zie hoe traag alles gaat, de miscommunicatie die er heerst en de spanningen tussen de autoriteiten en de vluchtelingen op het kamp, dan zeg ik opschepperig tegen mezelf, in Nederland hadden we dit zo opgelost. Busje hier, toiletje daar, het komt allemaal wel goed. Maar is dat wel zo? Hadden wij het beter kunnen doen? Kun je als land jezelf goed genoeg organiseren als er elke dag 1500 tot 3000 vluchtelingen op je stoep staan? Is er genoeg voedsel, kunnen we ze allemaal onderdak bieden en zijn er genoeg bussen om ze naar hun plek van bestemming te brengen? Hebben we genoeg politieagenten om de rellen de kop in te drukken en om vluchtelingen op te sporen die een ontsnappingspoging hebben gedaan? Het blijft natuurlijk gissen en het antwoord heb ik niet, maar wel weet ik inmiddels dat voor velen Nederland de eindbestemming is. 
Door: Wensly Francisco

Meer over dit onderwerp