Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nederland voerde 600 aanvallen uit op IS

6 mei 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Nederland heeft zo'n zeshonderd aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in Irak. Dat heeft luitenant-kolonel Harry Oostema gezegd in het tv-programma Pauw. Oostema geeft mede leiding aan de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie in Irak.
Volgens Oostema voert Nederland vooral precisiebombardementen vanaf grote hoogte uit. Bombardementen vanaf een lagere hoogte, die meer risico's met zich meebrengen, komen minder voor. Oostema zei verder dat de internationale coalitie redelijk succesvol is. "IS is in Irak teruggedrongen. Ze zitten in de verdediging."
Troepen
De Nederlandse missie houdt officieel op 1 oktober op. Oostema gaat ervan uit dat de missie wordt verlengd. "Ik denk dat de strijd nog niet is gestreden na een jaar. Het is niet zo dat we 1 oktober kunnen zeggen dat het gedaan is en dat we allemaal weggaan. Het blijft onderdeel van een groter plan. Met alleen luchtwapens kunnen we het niet oplossen. Op een gegeven moment moet er politiek iets gebeuren. Er moeten misschien troepen het land in om dingen op orde te krijgen. De strijd is nog niet gestreden. Er blijft wel werk voor ons."