Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe nu verder met de formatie?

17 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Wouter de Winther
Nadat bekend werd gemaakt dat de formatie was gestrand is nu de grote vraag welke partijen nu om de onderhandelingstafel gaan zitten. Politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther laat zijn licht over de gebeurtenissen in Den Haag schijnen.
"Nu weten we ook dat datgene wat zij (Edith Schippers, red.) al die tijd heeft proberen te omzeilen, namelijk dat nergens een besluit over is genomen, ook de werkelijkheid is. Want er is over geen enkel concreet punt een stap gezet. Wel is er veel vrij genomen, er zijn papadagen ingepland en er was een verdrietige omstandigheid met de moeder van Jesse Klaver, waar ook iedereen aan de formatietafel verdrietig over was. Daardoor heeft het heel erg lang geduurd, vooral de vrije dagen en het niet in de avond vergaderen. Het schoot gewoon niet op", aldus De Winther.
Hoe nu verder met de formatie? "Ik denk dat de VVD nu heel graag de PvdA aan de onderhandelingstafel wil hebben. Zij hebben gezien dat met GroenLinks moeilijk compromissen valt te sluiten. De VVD zien de PvdA als een hele loyale regeringspartner, dat is alleen bij de PvdA minder bevallen. Daar zit meer vertrouwen dan bij zo'n 'duister gezelschap' als GroenLinks voor de VVD is", gaat De Winther verder. 
Tot slot wordt de mogelijkheid van de PVV als partij voor een nieuwe formatieronde besproken. De Winther: "VVD'ers en CDA'ers hebben slechte ervaringen met Wilders gehad. Ik weet alleen niet of het zo verstandig is om de PVV zo aan de kant wordt gezet. Veel mensen die op Wilders hebben gestemd willen dat er ook serieus met hem gepraat wordt." 
Informateur Edith Schippers heeft een nieuwe verkenningsronde geadviseerd in het verslag dat zij dinsdag aan de Kamer heeft aangeboden.
Meer nieuws en achtergronden tref je hier!

Meer over:

,