Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe Amerikaans of Brits ben jij? Doe de test!

13 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
vocab
Dat het Nederlands verengelst, mag geen nieuws meer heten. Dat het Engels veramerikaniseert, is een minder besproken trend. Uit onderzoek blijkt namelijk dat onze lingua franca sterk is beïnvloed door het Amerikaanse Engels.
Het Amerikaanse Engels maakt een enorme opmars en daarmee verdwijnt het Britse Engels dat het huidige Verenigd Koninkrijk eeuwenlang over de wereld verspreidde. Een onderzoekscollectief analyseerde 15 miljoen gedigitaliseerde boeken (gepubliceerd tussen 1800 en 2010) en 30 miljoen tweets uit heel de wereld. 
De conclusie is kraakhelder en spreekt uit de nogal dramatische titel van het onderzoek: The Fall of the Empire: The Americanization of English . In steden als Madrid, Amsterdam en Berlijn heeft het Amerikaanse Engels een significante invloed, al was Brits Engels daar oorspronkelijk de norm. Binnen de Commonwealth (Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld) is die invloed minder sterk.
De Britse krant The Guardian  maakte op basis van de onderzoeksresultaten een grafiek , waarop per land staat aangegeven hoe Amerikaans of Brits het vocabulaire en de spelling zijn in de onderzochte landen. Zowel de Engelse spelling en het Engelse vocabulaire zijn in Nederland sterk Amerikaans. In Mexico, de Filippijnen, Brazilië en Portugal werd het Amerikaanse Engels het meest aangetroffen - buiten de Verenigde Staten om, natuurlijk.
Nu vragen wij ons af: hoe Amerikaans of Brits ‘ben’ jij? Doe nu de test!

Meer over:

,