Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Het is de #Dagvandearbeid

30 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Dag van de arbeid
In bijna alle landen om ons heen is het een nationale vrije dag, maar in Nederland gaan de handen gewoon uit de mouwen op de dag van de arbeid. Uiteraard. Behalve op de Amsterdamse Beurs.
Op de Dag van de Arbeid viert men  de strijd voor betere arbeidsomstandigheden. In de meeste landen om ons heen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en de Scandinavische landen is deze dag een doorbetaalde vrije dag. Maar in Nederland wordt, ironisch genoeg, alleen op de Amsterdamse Beurs niet gewerkt, omdat Euronext een Franse onderneming is. Zo wordt deze socialistische feestdag alleen in het kapitalistisch centrum van het land gevierd met een vrije dag.
Op Twitter is de hashtag #Dagvandearbeid in het leven geroepen. De traditionele arbeiderspartijen SP en PvdA laten deze dag uiteraard niet onopgemerkt passeren. De SP nam met Ron Meyer een filmpje op om het belang van deze historische dag te benadrukken.
Ron Meyer SP dag van de arbeid
Hier kun je het filmpje zien.
De PvdA laat ook van zich horen. Niemand minder dan fractieleider Lodewijk Asscher  schrijft een gloedvol betoog op Facebook , waarin hij benadrukt dat we ook anno 2017 nog een strijd moeten voeren tegen de werkdruk van 24-urige bereikbaarheid en flex-contracten. 
Lodewijk Asscher dag van de arbeid
Betoog Asscher deel 2 dag van de arbeid
Afbeelding Asscher dag van de arbeid
Ook Zihni Özdil van GroenLinks doet een duit in het arbeiderszakje.
Tweet Zihni Ozdil dag van de arbeid
Afbeelding Zihni
En ook grote vakbonden houden vandaag acties in het land, zoals FNV.
Tweet FNV dag van de arbeid
Meer nieuws, achtergronden en fragmenten? Klik hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA