Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Heel Holland kakt

12 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
poep
Ieder jaar organiseert de Maag Lever Darm Stichting nationale Poepdag, om het belang van achteromkijken te benadrukken. En dit jaar is het op 12 april.
Omdat je ontlasting veel kan vertellen over je gezondheid adviseert de Maag Lever Darm Stichting om regelmatig, na het doen van een grote boodschap, achterom in de pot te kijken om te onderzoeken of het er allemaal wel gezond uitziet. 
Mocht je poep er vreemd uitzien, dan raad de stichting aan dat je contact met je huisarts opneemt. Het doel is dat mensen op deze manier al in een vroeg stadium aandoeningen kunnen ontdekken en daardoor snel behandeld kunnen worden. 
'Maag-, lever- en darmziekten komen veelvuldig voor in Nederland. Variërend van relatief onschuldige klachten zoals boeren, tot chronische ziekten zoals  PDS  en de  ziekte van Crohn  en van erfelijke aandoeningen tot levensbedreigende ziekten zoals  darmkanker . In totaal zijn er in Nederland 2 miljoen buikpatiënten', laat de stichting weten.
Maar hoe weet je nou of je poep er gezond uitziet? Daar hebben ze een handige 'Poepwijzer' voor ontwikkeld:
Kleur poep
Allereerst moet je op de kleur letten. Bruin is goed.
Structuur poep
En ook de structuur is belangrijk. Iedereen heeft wel eens diarree, maar te vaak is niet oké.
Frequentie van poepen
En tot slot is de frequentie ook een belangrijk aandachtspunt. Het codewoord is regelmaat.
Hiermee kun je verder. Dus kijk af en toe eens achterom en houdt deze richtlijnen aan, dan zit je altijd goed.
Meer Pauw? Kijk dan ook bij onze topics.

Populair bij BNNVARA