Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Grutto gekozen tot nationale vogel

18 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
De grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. De Verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Bijna een kwart van de in totaal 41.669 stemmen is naar deze weidevogelsoort gegaan. De merel eindigde op de tweede plaats, de huismus op drie.

De meeste landen hebben een vogel als nationaal symbool. Zo hebben de Verenigde Staten de zeearend, India de pauw en hebben de Britten sinds dit jaar de roodborst als nationale soort. Nederland had tot nu toe geen nationale vogel, reden voor Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland om de afgelopen maanden deze verkiezing te organiseren.

Van alle grutto's broedt 85% in Nederland. Ons typische polderlandschap leent zich bij uitstek voor de grutto. 'De grutto is daarom terecht de Nationale Vogel’, zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. 'Nergens broeden zoveel grutto’s als in ons land. Zelfs binnen de stadsgrenzen van Amsterdam broeden meer grutto’s dan in heel Groot-Brittannië en Frankrijk samen.'

In 1960 was de grutto nog een algemene vogel met circa 120.000 paar, dit jaar waren er minder dan 30.000. Er kwamen dit jaar ook nauwelijks 4.000 jongen groot. Een historisch dieptepunt en bij lange na niet genoeg om de populatie in stand te houden. Vogelbescherming probeert daarom koste wat kost het tij voor de grutto te keren, onder meer door het opzetten van een netwerk van weidevogel-boeren, die laten zien hoe het wél kan.

Pauw sprak begin november over de verkiezing met mr. Pieter van Vollenhoven en Astrid Kersseboom. Van Vollenhoven pleitte toen voor het roodborstje, Kersseboom ging voor de koolmees.