Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: Donald Trump is on Dr. Oz

20 sep 2016
  •  
leestijd 3 minuten
photo
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Breaking news: Donald Trump is on Dr. Oz
  Door: Fleur de Vries in Chicago
Alle alarmbellen gaan af: Donald Trump is bij Dr. Oz op bezoek om over z’n gezondheid te praten. Ik ben met name gealarmeerd dat ik het eigenlijk wel normaal vind. Toen ik hier net aankwam, had ik me hier waarschijnlijk enorm druk over gemaakt: Trump bij Dr. Oz, dat kan je toch niet serieus nemen? Voor het geval u niet weet wie of wat Dr. Oz is, laat mij u verlichten. Dr Oz is een televisieshow, met in de hoofdrol, jawel Dr. Oz. Een heuse chirurg met een diploma van Harvard, pientere vent zou je denken. Helaas staan intelligentie en goede opleiding niet altijd gelijk staan aan integriteit of simpelweg gezond verstand. Dr. Oz staat dan ook met name bekend om het reclamemaken van niet-bewezen afslankmiddelen die zorgen dat je 30 kilo afvalt in 2 weken. Niet geheel betrouwbaar? Who cares: Trump is ook niet geheel betrouwbaar.
De media is hier een soort morsecode, sinds januari gaat het er ongeveer zo aan toe: lang, kort kort lang. En dan weer opnieuw. Lang staat voor de langlopende verhaallijnen: Hillary liegt over 30.000 emails, Trump denk dat President Obama niet in de Verenigde Staten geboren is. Hier kunnen we ein-de-loos over praten; conspiracy theories , een Democraat heeft een Republikein iets horen zeggen, collega’s aan het woord, etc. Dus als we niets hebben om over te praten, zijn dit mooie opvullers. Maar dat zorgt ook voor zapp-gedrag, dus hebben we ‘Breaking news’ (= kort): over het algemeen zou men verwachten dat breaking news gaat over een bomaanslag, een aardbeving, iets schokkends waarvoor we allemaal de pen direct moeten neerleggen en naar het journaal moeten kijken. Breaking news: belangrijk!! In het geval van de verkiezingen is dat: ‘Hillary wordt onwel – is ze wel president-fähig?’ ‘Trump laat zijn gezondheidsverklaring zien bij Dr. Oz’. Elke zender heeft het erover: Wat zei Trump, wat had hij aan, wat zei de almachtige Dr. Oz ervan, is het waar – is Trump gezond, vindt Dr. Oz dat de presidentskandidaat wat af kan vallen?? Dr. Oz heeft daar vast een middeltje voor… Over het algemeen duurt een ‘kort’ ongeveer 48 uur, we zitten nu op 36, morgen gaat het gelukkig weer over de 30,000 emails en Obama’s geboorteplaats.
En alsof mijn morse-theorie werd getest, werd ik vanmorgen wakker met een tadaaaa… “Breaking news: een lang lopend onderwerp met een Grand-finale. Trump geeft eindelijk toe: Obama is geboren in de Verenigde Staten." Het feit dat dit überhaupt een discussiepunt is, is belachelijk. Ik vraag m’n vrienden wat zij ervan vinden: “Absurd”, “Verachtelijk”, “Niet serieus te nemen”, “Juist serieus te nemen” en iedereen zegt “Racistisch”. Waarom? “Omdat het er uiteindelijk niet om gaat waar hij geboren is, het gaat erom dat hij niet wit is.” En we beginnen een lange discussie over racisme in Amerika, niet de eerste en zeker niet de laatste.
Toen ik begon aan deze blog dacht ik: “Laten we het licht houden. Trump, de belachelijke media, alle roddels, het heeft iets grappigs”. Naarmate onze discussie vordert, realiseer ik me dat dat misschien wel moeilijk wordt de komende tijd, want waar hebben we het eigenlijk over tijdens deze verkiezingen? Racisme, seksisme, anti-Islam, muren bouwen, wapens. Zo grappig is het niet. 

Meer over:

,