Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Een nieuw protocol en alerte badmeesters moeten incidenten voorkomen

22 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
zwemles
Badmeesters zijn alerter en hebben meer gevoel voor verantwoordelijkheid sinds het incident waarbij het Syrische meisje Salam (9) om het leven kwam, blijkt uit een enquête. In de zaak van Salam werden drie badmeesters veroordeeld voor dood door schuld. Ook een herziening van het protocol voor schoolzwemmen zou een volgend incident moeten voorkomen.

Salam

In 2015 is Salam, die niet kon zwemmen en geen Nederlands sprak, verdronken vlak na het schoolzwemmen. Het meisje verdronk in het diep zwembad. Er was onvoldoende toezicht en niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de leerlingen: de leraren of de badmeesters? De drie badmeesters die toen aanwezig waren zijn veroordeeld tot elk 60 uur werkstraf. De zaak werd in juni van dit jaar bij ons aan tafel besproken door rechtbankverslaggever Saskia Belleman .

Enquête

Uit een enquête , van de Vereniging Sport en Gemeenten, die is gehouden onder bijna duizend badmeesters blijkt dat het incident ervoor heeft gezorgd dat badmeesters zich bewuster zijn van de risico’s. De helft van de ondervraagden geeft aan vaker preventief in te grijpen. 69 procent geeft aan alerter te zijn. Hierdoor ervaart 40 procent meer werkdruk en 9 procent minder plezier in het werk en meer stress.
De enquête wordt uitgebreid besproken op een congres over veiligheid in zwembaden, dat woensdag en donderdag plaatsvindt.

Protocol

De rechter stelde dat door betere communicatie het incident met Salam voorkomen had kunnen worden. Mede door dit incident heeft de Vereniging Sport en Gemeenten besloten  het protocol voor schoolzwemmen te herzien. In het nieuwe protocol zijn vaste regels opgesteld om de onduidelijkheid te verminderen en veiligheid te verbeteren. Hierin worden de verantwoordelijkheden en taken duidelijk verdeeld tussen de leerkrachten, de zwembadexploitant en de zweminstructeurs. Ook is het toezicht op de kinderen tijdens het schoolzwemmen duidelijk verdeeld en sluit deze naadloos aan, waardoor de kinderen altijd onder iemands toezicht vallen, ook tijdens het vervoer en het omkleden voor en na het zwemmen. Hiermee hoopt de Vereniging Sport en Gemeenten een volgend incident te voorkomen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA