NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De Handdruk, #FreeMelania: dit is nu al een onvergetelijke G20-top

7 jul 2017
  •  
leestijd 3 minuten
g20
Het zou de belangrijke politieke bijeenkomst van het jaar worden, en zo geschiedde. Vandaag kwamen de leiders van de 20 grootste landen (G20) bijeen in de Duitse stad Hamburg, wat leidde tot enorme protesten, waardoor Melania Trump haar afspraak dreigde te missen, en dan was er natuurlijk nog dé langverwachte ontmoeting van Poetin en Trump.

De protesten

Hamburg is een links bolwerk, een stad met een sterk activistische reputatie. Dat er gedemonstreerd ging worden, was zonneklaar. Maar de felheid waarmee deze extreem-linkse demonstranten te werk gingen, overrompelde de Duitse autoriteiten. Met maskers, capuchons en zonnebrillen trokken de demonstranten door Hamburg, niet alleen om te demonstreren voor overheidsgebouwen.    
Ze vernielden winkels en staken auto’s in brand. Hun leus: ‘ Welcome to Hell ’.
Does this sound like a protest or like a terrorist attack to you? #Hamburg #G20 pic.twitter.com/ZXVPbDCSPB
Ich hab schon viel in Hamburg gesehen - aber sowas noch nicht. #g20 #G20HAM17 #Blockg20 pic.twitter.com/BdRN6TddcB
De politie en de Duitse mobiele eenheid probeerden de tienduizenden demonstranten in toom te houden. Ten minste 160 agenten raakten daarbij gewond. Eén politie-agent ving een kogel, volgens het officiële Twitteraccount van de politie in Hamburg: 
Unsere Befürchtungen haben sich bestätigt. Mehrere Kollegen wurden bei den gestrigen Krawallen durch Zwillengeschosse verletzt. #G20HAM17 pic.twitter.com/f8dbK3ubtV

Buurtbewoners

De stad zat op slot, maar dat weerhield niet alle bewoners om de hectiek te ontvluchten of ramen en deuren gesloten te houden. Deze man uit Berlijn tekende op een protestbord: ik ben een inwoner en ga boodschappen doen.
insta

De Handdruk

Donald Trump en Vladimir Poetin, leiders van twee grootmachten die niet vies zijn van wat politiek geflirt met elkaar. Er hangt dan ook genoeg controverse rondom de relatie. Trump zou bevriend zijn met Russische oligarchen, Poetin zou de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed. De eerste ontmoeting tussen de heren was er dan ook één met veel bekijks. En iets na één uur was-ie er dan: de eerste handdruk.  
Een Duitse regeringsfotograaf had de eer om de eerste beelden van die ontmoeting vrij te geven.

#FreeMelania

First Lady Melania Trump kon rond één uur haar hotel niet verlaten door de vele demonstranten. Zij miste hierdoor het zogeheten partnerprogramma van de G20, waarbij de echtgenoten en echtgenotes van wereldleiders bijeenkomen. De man van bondskanselier Merkel, Joachim Sauer, hoopte Melania Trump ‘bewust te maken van het klimaatprobleem’, schreef het Duitse Bild. Dat gesprek bleef uit.
Op Twitter zei Melania in gedachte te zijn bij de demonstranten die haar vertrek verhinderden.
Thinking of those hurt in #Hamburg protests. Hope everyone stay safe! #G20

De groepsfoto

De G20 komt jaarlijks bijeen, maar de samenstelling van deze editie mag bijzonder heten. Niet alleen zijn er in korte tijd veel nieuwe staatshoofden bijgekomen (Trump, May en Macron), de relaties tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Turkije, Rusland en Engeland zijn in eenzelfde tijdsbestek gespannen geraakt.
De G20-bijeenkomst, waar de leiders het over uiteenlopende wereldzaken zoals klimaatverandering en handelsvragen zullen hebben, duurt tot en met zaterdag.