Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Camiel Eurlings stapt per direct op bij NOCNSF

5 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Eurlings
Met onmiddellijke ingang stopt Camiel Eurlings als lid van het Internationaal Olympisch Comité en daarmee ook als bestuurslid van sportkoepel NOCNSF. Zijn positie was de laatste dagen onhoudbaar geworden door de toenemende druk van (oud-)sporters, het publiek en de media. Betekent dit het definitieve einde van de mooie loopbaan van het politieke wonderkind? 
Het wordt Eurlings zwaar aangerekend dat hij ruim twee jaar zweeg over de mishandeling van zijn ex-vriendin en dat hij, toen hij alsnog openheid van zaken zei te geven, om de waarheid bleef draaien.
'Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan; de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld,' schrijft Eurlings in een verklaring.
Het interview dat hij vorige week zaterdag gaf aan NRC Handelsblad leidde tot een enorme hoeveelheid negatieve reacties. Hij kreeg vooral kritiek omdat hij zijn ex-vriendin ervan beschuldigde dat ook zij haar handen niet kon thuishouden tijdens een, in zijn woorden: 'wederzijds handgemeen'. Ook door het bagatelliseren van zijn strafblad en zijn werkstraf bracht hij zichzelf verder in het nauw.
De basis voor zijn vertrek, vrijdagmiddag, werd gelegd door de groeiende onvrede binnen NOCNSF. Eurlings weigerde zijn collega-bestuursleden onder ogen te komen met de waarheid en liet zijn advocaat of woordvoerder spreken. Zeker twee keer is hem door mensen in de top van de sportkoepel opgeroepen te vertrekken, maar de voormalige KLM-topman volhardde in de overtuiging dat hij niets verkeerds had gedaan.
"De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC, zijn de banden tussen het IOC en Nederland verstevigd en hebben we kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren, schrijft Eurlings. "Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren'', zegt Eurlings. Hij dankt het IOC en de Nederlandse sportraad en wenst de spelers het beste op de Spelen die er aan komen. ,,Ik wens alle olympische sporters de beste Spelen ooit en hoop dat hun jaren van toewijding en training beloond gaan worden. Alle succes in Pyeongchang.”

De CDA-premier die Nederland nooit had

Het wordt afwachten hoe het nu verder gaat met de CDA-premier die Nederland nooit kreeg. Ooit was hij het jongste raadslid van Nederland, een raspoliticus. De kroonprins van het CDA. Toen hij vertrok bij de christendemocraten was dat een zware aderlating voor het CDA. KLM was maar wat blij toen hij in april 2011 toetrad tot de vierkoppige directie van de koninklijke luchtvaartmaatschappij, waar hij in 2013 CEO werd.
Een jaar later, bij het jaarlijkse MT500-onderzoek van Management Team werd Eurlings door zakenmensen verkozen tot 'Beste Bestuurder van 2014'. In datzelfde jaar vertrok hij bij KLM. Destijds werd gezegd dat zijn vertrek in goed overleg met alle partijen was besloten. Later bleek dat hij was ontslagen door de raad van commissarissen van KLM.
In september 2016 besloot het Openbaar Ministerie (OM) Eurlings, na een onderzoek van negen maanden, conflictbemiddeling op te leggen voor 'eenvoudige mishandeling' van zijn toenmalige vriendin in juli 2015. Eurlings kreeg vervolgens van het OM een schikking opgelegd, met als onderdeel een werkstraf van veertig uur. Het NOCNSF had Eurlings gevraagd zich als NOCNSF-bestuurder terug te trekken, in ieder geval totdat zijn ex-vriendin akkoord ging met de schikking. Eurlings weigerde dat omdat hij zich onschuldig achtte.  
Luister ook deze reconstructie die politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde maakten voor de Nieuws BV.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA