Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

‘Burger snapt niet altijd waarom hij belasting betaalt’

31 okt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
De burger snapt niet altijd waarom hij belasting moet betalen, dat zei Sybrand Buma vrijdagavond in Pauw. De fractieleider van het CDA is niet verwonderd over fouten bij de Belastingdienst, omdat het systeem volgens hem te ingewikkeld is.
Buma denkt dat de moraal om belasting te betalen verdwijnt. “Ik kan me voorstellen dat mensen denken: gaat het nou over mij en het land of gaat het hier om politieke partijen in Den Haag, die dingetjes moeten doen en compromissen moeten maken?” Hij bestempelt het ontstaan van dit gevoel als een ‘doodzonde’.

Buma stelt dat belastingen een allegaartje zijn geworden. “Bij iedere verandering wordt het ook nog eens ingewikkelder.” Volgens hem is het innen van geld een ‘noodzakelijk kwaad’. “Uiteindelijk hebben we belastingen nodig om heel veel goede dingen te doen.”

Naheffing Europa
In de studio twijfelde Buma over de vraag of Jeroen Dijsselbloem zijn baan als Minister van Financiën kan combineren met zijn functie als voorzitter van de Eurogroep. “In Europa moet hij de standaard hoog houden die zegt dat alles wat Europa doet klopt,” zei Buma. Over de heffing van 642 miljoen euro: “Het geld hebben we niet, dus dat gaan we lenen en daar moeten we weer rente over betalen, terwijl we juist bezig waren om het begrotingstekort terug te dringen.”

De partijleider van het CDA vindt dat Dijsselbloem, voordat hij betaalt, eerst in overleg moet met zijn Engelse en Duitse collega’s. “Ik vraag me sterk af of je dit totale bedrag moet betalen, zeker als de Engelsen hun korting krijgen en de Fransen hun begrotingstekort mogen laten oplopen. Zolang de Engelsen niet betalen, moeten wij niet als gekke Henkie wel gaan betalen,” zo stelt hij.