Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Brexit: de hoogtepunten van Groot-Brittannië in de EU

  •  
29-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Farage Johnson May banner def
Op 1 januari 1973 werd het Verenigd Koninkrijk officieel lid van de EEG, de voorloper van de huidige EU. Vandaag, 44 jaar later, begint premier Theresa May de procedure om uit deze unie te stappen: de Brexit. De uitslag van het referendum van vorig jaar wordt daarmee uitgevoerd, tot vreugde van de aanvoerders van het Brexit-kamp Nigel Farage en Boris Johnson. Toch zullen we onze westerburen nooit vergeten. Hier is een overzicht van de hoogtepunten van Groot-Brittannië in de EU.
1973
Op de eerste dag van dit jaar trad Britain toe tot de EEG. Dit werd om twaalf uur ‘s nachts feestelijk gevierd met vuurwerk. Hoewel de Britten altijd sceptisch zijn geweest over Europese samenwerking en zich door de Noordzee niet echt verbonden voelden met het Europese vasteland, waren ze toch bezig toenadering tot Europa te zoeken. Eerdere aanvragen voor toetreding tot de gemeenschap werden tot twee keer toe geblokkeerd door Franse president De Gaulle.
1975
Een Brexit-referendum is helemaal niks nieuws. In dit jaar mochten de Britten al voor of tegen het blijven samenwerken met andere Europese landen stemmen. Toentertijd stemde 67% voor blijven bij de EEG.
1984
De conservatieve Margaret Thatcher was de gehele jaren ‘80 premier van het VK. De Britten betaalden twee keer zoveel als Duitsland en bijna tien keer zoveel als Frankrijk aan de Europese begroting. Dit jaar dwong Thatcher een korting af, die tot op heden geldt.
1998
Katrina & the Waves  wonnen namens het Verenigd Koninkrijk het Eurovisie Songfestival.
2003
Twee miljoen Britten protesteren in Londen tegen de deelname aan de oorlog in Irak. Het is het grootste protest in de geschiedenis van het land.
2011
Prins William en Kate Middleton trouwden. Naar schatting keken 2 miljard mensen naar het live event.
2014
Eenheidsreferenda vormen een rode draad door de geschiedenis van Groot-Britannië. In dit jaar konden de Schotten stemmen voor onafhankelijkheid, maar dat deden ze niet. 55% wilde toch blijven bij Engeland, Wales en Noord-Ierland. Nu, drie jaar na het onafhankelijkheidsreferendum, heeft de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon aangegeven opnieuw te willen stemmen voor afscheiding van het VK, omdat de meerderheid in Schotland tegen een Brexit was.
Meer lezen over politiek? Klik hier.

Meer over:

eu, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.