Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

"Boerenlul" Stefan de Vries over zijn akkefietje met Jean Luc Mélenchon

  •  
13-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
melenchon
De Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon maakt ruzie met alles en iedereen en vooral met journalisten. Zo ook met Frankrijk-correspondent Stefan de Vries. Dinsdagavond vertelde Stefan bij ons aan tafel al over het opvliegende karakter van de extreem-linkse kandidaat voor het presidentschap.
Stefan heeft heeft zelf ook wel eens een akkefietje met Mélenchon gehad, zo laat hij weten. "Hij noemde mij een boerenlul en een slapjanus."
Dit is de bewuste tweet die Stefan vervolgens de wereld in stuurde op 1 december 2013:
Tweet Stefan de Vries
Daarbij zijn twee foto's te zien: Eentje die hij zelf vanaf zijn eigen balkon nam terwijl Mélenchon een interview gaf bij een manifestatie voor een fiscale revolutie
Realité
En vervolgens de foto die hij nam van zijn eigen televisie, waarop verslag werd gedaan van dezelfde manifestatie bij hem beneden in de straat en het interview met Mélenchon
Op televisie
Het moge duidelijk zijn. Op de televisie kreeg men een nogal vertekend beeld van het aantal mensen dat was komen opdagen. Daar leek het alsof er een grote mensenmassa achter hem stond, maar in werkelijkheid ging het om hooguit twintig aanhangers. "Het was een fraai staaltje framing", volgens Stefan. Daarom plaatste hij de tweet, die nogal in het verkeerde keelgat van Mélenchon schoot.
Na zijn onthulling stelde de Franse mediawaakhond CSA een onderzoek in. Mélenchon werd door verschillende Franse media op het matje geroepen. Vervolgens ging hij niet in op zijn eigen boodschap, maar viel hij de boodschapper aan: Stefan de Vries. De politicus noemde hem een 'glandu' (leeghoofd), een 'planqué' (stiekemerd) en een 'péquenaud' (boerenlul).  
Vanaf dat moment hoorde De Vries er helemaal bij volgens zijn Franse collega's. Als je wordt aangevallen door Mélenchon heb je het goed gedaan. Hij trad toe tot een club waar journalisten van  Après   L'ExpressLe Parisien, Le Monde, Libération  en de BBC al bijhoorden. Allen hadden zij al eens de toorn van Mélenchon over zich heen gekregen.
De foto's van Stefan zijn letterlijk een schoolvoorbeeld van mediamanipulatie geworden, want ze zijn inmiddels opgenomen in het lesmateriaal van het middelbaar onderwijs. De Vries: "Mocht Mélenchon president worden dan denk ik niet dat hij mij tot zijn minister van Propaganda zal benoemen.."
Meer over Frankrijk? Kijk dan hier.
Delen: