Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Bloggers over Amerika Kiest: Amerikaans circus

  •  
20-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-09-20 om 12.44.10
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Amerikaans circus
Door: Ingrid van den Hombergh in Chicago
Toen ik vorig jaar in Nederland het nieuws bekend maakte over ons aanstaande vertrek naar Amerika, werd me vaak gezegd dat Amerikanen gemaakt vriendelijk (kunnen) overkomen en dat zij oppervlakkig of terughoudend kunnen zijn in hun omgang met anderen. Uit contacten in het verleden met Amerikanen was me dat "overvriendelijke" in zekere zin wel opgevallen (of zijn wij daar Hollanders gewoon te nuchter voor?), maar is het wel gemaakt vriendelijk of echt gemeend? 
Met deze goedbedoelde raad op zak leef ik mijn leven hier.
We wonen hier in een huis gelegen aan een cul-du-sac, een doodlopende weg, te vergelijken met een woonerf, maar dan in ronde vorm. Vandaar wellicht ook dat we hier vanaf dag één direct een nauw contact hebben met alle buren en hun kinderen. Maar niet alleen de naaste buren, ook de mensen uit aangrenzende straten, op weg naar school of op het schoolplein, je wordt eigenlijk constant aangesproken, misschien ook omdat je opvalt? Mensen zijn erg geïnteresseerd in wie we zijn, wat we doen en waar we vandaan komen. Vervolgens vertellen ze graag hun verhaal, en dat gaat redelijk tot in detail valt me op, zeker omdat ik deze mensen nauwelijks een maand ken; vraag mezelf nu dan ook hardop af of ik ook zo open ben in een eerste kennismaking?!
Ik ben daarom ook erg benieuwd hoe open onze naaste buren zijn over de aanstaande presidentsverkiezing. Eerlijk gezegd is dit onderwerp nog niet aan bod gekomen. Hoe komen zij tot een keuze op wie ze gaan stemmen? Naast uiteraard de persoonlijke aspecten als achtergrond, afkomst. Kiezen zij op basis van inhoud, vertrouwen, politieke voorkeur, geloofwaardigheid, sterke persoonlijkheid of daadkracht, invloed van mensen om hen heen of wellicht de looks van de kandidaten. Daar hoop ik in de komende tijd achter te komen. 
Tijdens de voorbereiding op onze verhuizing naar Chicago en gedurende de huizenjacht zijn we twee weken lang intensief opgetrokken met een lokale makelaar. Naast het feit dat we persoonlijke verhalen (en deze waren niet echt oppervlakkig...) en familiefoto's met elkaar hebben uitgewisseld was zij heel erg open en uitgesproken over de presidentskandidaten, of met name een presidentskandidaat. Ze vertelde dat ze, toen vrienden haar het nieuws vertelden over de kandidaatstelling van Donald Trump, dacht dat ze een erg slechte grap hoorde. Later, toen ze inderdaad doorkreeg dat het niet om een practical joke ging maar de waarheid was, sloeg haar houding om in boosheid en het gevoel tegenover de wereld, en dan vooral Europa, erg ongeloofwaardig over te komen met een presidentskandidaat als Trump. "Wat zal de wereld van ons denken met deze clown als kandidaat..."
Tja, op 8 november zullen we weten wie de belangrijkste rol krijgt in het "Amerikaanse circus" en ik mag deze spannende strijd vanaf de zijlijn volgen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.