Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Aantal Nederlandse jihadisten met 20 toegenomen

7 nov 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak is afgereisd, is de afgelopen maanden met twintig personen toegenomen. Volgens nieuwe cijfers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er nu ongeveer 160.
Dat heeft minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken vrijdagavond gezegd aan tafel bij Pauw. Hij vertelde ook dat zo’n twintig strijders inmiddels gesneuveld zijn. Bij de 160 gaat het om ''bevestigde gevallen''. Volgens Plasterk is niet uit te sluiten dat er nog anderen zijn vertrokken die niet in beeld zijn bij de overheid.

Volgens Plasterk worden er nog regelmatig mensen opgepakt, die verdacht worden van terroristische plannen. “Er zijn geen specifieke aanslagen verijdeld, maar er worden regelmatig mensen in de kraag gevat en dan vind je spullen die niet gebruikt worden om cakes te bakken.”