NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Stel pleegt 30 moorden in 18 jaar

27 sep 2017
  •  
leestijd 4 minuten
Kannibalen
Een echtpaar in de Russische stad Krasnodar heeft bekend 30 mensen te hebben vermoord en opgegeten. Het stel begon te moorden in 1999 en liep pas tegen de lamp toen bouwvakkers de mobiele telefoon van de man op de plek van de laatste moord vonden.

Selfies

De man, Dimitri Baksjeev (35), pleegde de moorden samen met zijn vrouw Natalja (42). Het stel maakte foto's van hun daden, zo werden op de telefoon lugubere selfies gevonden van Dimitri met een afgehakt lichaamsdeel in zijn mond. Bij een huiszoeking in het appartement , op het terrein van een militaire academie, werden nog oudere foto' s gevonden. Op een foto uit december 1999 is te zien dat een afgehakt hoofd wordt geserveerd op een schaal met fruit. Naast foto's vond de politie bij de huiszoeking stukken ingevroren vlees van onbekende herkomst in de keuken, ingepekeld vlees in weckflessen en stukken huid. Er werd ook een video gevonden met tips voor kannibalen.
Kannibalisme komt bij mensen voor sinds de prehistorie. In de meeste culturen rust er een taboe op. Het eten van mensen, vooral de hersenen, kan leiden tot de ziekte van Kuru. De ziekte leidt tot evenwichtsstoornissen, dementie, incontinentie en dwangmatige lachbuien. Na drie tot negen maanden komt een patiënt te overlijden.

Gedrogeerd

De verdachten drogeerden  hun slachtoffers met de Russische drug Corvalol, een in Oost-Europa veelgebruikt hartmedicijn dat in het Westen verboden is. Volgens buren rook het appartement sterk naar de drug, maar door de agressieve aard van de vrouw durfde niemand het appartement binnen te gaan. 'Steeds als we de kamer binnen wilden gaan, begonnen ze hard te schreeuwen en te huilen,' vertelde  een medewerker van de academie.

Onderzoek

Het politieonderzoek richt zich op dit moment op de moord op het laatste slachtoffer, een 35-jarige vrouw. Op 12 september werden lichaamsdelen gevonden in een kelder op het militaire terrein, verstopt in een emmer en in plastic zakken. Ook werd een tas gevonden met de persoonlijke bezittingen van het slachtoffer. Rond dezelfde tijd werd ook de telefoon gevonden.
Volgens de Russische politie hebben de verdachten een bekentenis afgelegd. De vrouw is na verhoor psychiatrisch onderzocht  en is geestelijk gezond verklaard.

Het echtpaar Baksjeev is lang niet het enige voorbeeld van seriemoordenaars die aan kannibalisme deden

- De Duitser Fritz Haarmann vermoordde tussen 1918-1924 minstens 24 daklozen. Hij vermoorde hen terwijl hij seks met ze had door hun keel door te bijten.

- In 1991 vierde de Amerikaanse Omaima Nelson op een aparte manier Thanksgiving. Ze slachtte haar man, terwijl hij nog leefde, op een rituele manier. Daarna kookte ze zijn hoofd in de oven, ontleedde ze zijn torso en frituurde zijn handen. De ribben at ze op met een barbecuedipsaus.

- De Nederlandse Renée Harteveld werd in 1983 in Parijs vermoord door de Japanner Issei Sagawa. Hij had seks met haar lichaam, at haar billen en dijen, en probeerde haar te dumpen in een meer. Hij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard door de Franse autoriteiten, maar snel daarna uitgeleverd aan Japan. Daar werd hij geestelijk gezond verklaard en kwam hij vrij in 1986, waarna hij een carrière startte als freelance schrijver.
- De zaak van Armin Meiwes in 2002, eveneens uit Duitsland, werd berucht omdat hij via internet zijn slachtoffer, de geesteszieke Bernd Jürgen Brandes, leerde kennen op een site voor kannibalen. Samen probeerden ze de penis van Brandes op te eten, wat mislukte, het vlees was te taai. Op verzoek van Brandes liet Meiwes hem daarna doodbloeden en at hij een deel van hem op.

- In 2011 probeerde een groep Zuid-Koreanen pillen uit China te smokkelen waarin vermalen dode baby's waren verwerkt. De pillen zouden het uithoudingsvermogen stimuleren.

- In hetzelfde jaar werden de Pakistaanse broers Arif en Farman Ali opgepakt omdat ze een lijk van een begraafplaats hadden gestolen. Ten tijde van hun arrestatie waren ze lichaamsdelen aan het koken. Ze werden vrijgelaten in 2013, een jaar later werden ze echter opnieuw opgepakt omdat ze een kinderlichaam hadden gestolen om curry van te maken. 

- De Japanner Mao Sugiyama sneed in 2012 zijn genitaliën af en serveerde deze aan vijf mensen, die $250 per portie betaalden.

- Lino Renzi is een Italiaanse kannibaal die in 2013 zijn 70-jarige moeder doodsloeg en haar organen aan het bereiden was toen de politie hem oppakte. Renzi had haar in stukken gezaagd en een deel van de lichaamsdelen ingevroren, de rest van haar lichaam lag al drie dagen in de badkamer.

Meer over:

,