Sophie & Jeroen is de talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.

Nieuw boek Roxane van Iperen: Brieven aan 't Hooge Nest

09-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2185 keer bekeken
  •  
Roxane 16 x 9
Op 9 september verschijnt ‘Brieven aan 't Hooge Nest’, een vervolg op Roxane van Iperens bestseller ‘'t Hooge Nest’ uit 2018, dat wereldwijd meer dan 200.000 keer over de toonbank ging. Daarin wordt het verhaal verteld van de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper. Onder hun leiding werd een villa in het Gooi één van de grootste onderduikadressen van ons land. Een veilig heenkomen voor hun gezinnen, ouders, broer en meerdere verzetsmensen, totdat het werd verraden. 

Van Iperen kwam het verhaal op het spoor nadat ze het huis in 2012 kocht. Tijdens de verbouwing gaf de villa stukje bij beetje getuigenissen van de onderduikgeschiedenis prijs. Na publicatie van ‘'t Hooge Nest’ in 2018 kreeg Van Iperen vanuit de hele wereld vele brieven toegestuurd. Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog, ontroerend en ontluisterend, en verhalen van mensen die opgroeiden met de erfenis van ‘40-‘45. Maar er kwamen ook nieuwe feiten boven water over de voormalige bewoners van ‘‘t Hooge Nest’.

In haar 4 mei-lezing van dit jaar vertelt Van Iperen: 'Uit alle windstreken rezen stemmen op, eerst zachtjes en afzonderlijk, maar al snel bereikte een permanente stroom onthullingen, verlangens en getuigenissen ons huis. Alsof het boek de sleutel was naar het diepe; een attest van geduld waardoor mensen hun begraven belevingen durfden te ontsluiten.

‘Ik ben 78 jaar en droom nog wel eens dat de Duitsers mij achterna zitten. […] Niemand kent dit verhaal en ik wilde het toch eens aan iemand kwijt.’

We moeten de donkere kant van Nederland onder ogen zien. Ik kreeg vroeger op school niets anders dan lof over de moed van de Nederlanders te horen.’

‘Ook onderduiken was een verzetsdaad!’

Al die informatie vormde de basis voor de nieuwe publicatie. Samen met de 4-mei-lezing ‘Stemmen uit het diepe’,  de Cleveringalezing (2019) en het aangrijpende relaas over de ontruiming van de psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in 1943, vormt ‘Brieven aan 't Hooge Nest’ een reflectie op de realiteit van onderdrukking, wegkijken, moed en medemenselijkheid.


‘Het kwaad kwam niet van buiten, maar uit onszelf. Om het moerasland heen blijven fietsen en alleen op het prille bloemenveld wijzen, is lui en gevaarlijk. Alles wat toen gebeurd is, kan per definitie nogmaals gebeuren en die kans wordt alleen maar groter als er geen streven is het gebeurde ten minste te onderzoeken.’

We geven 5 exemplaren van ‘Brieven aan 't Hooge Nest’ weg. Vul onderstaand formulier in en beantwoord de volgende vraag: Wat was de artiestennaam van Lien Brilleslijper? 

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.