Sophie & Jeroen is de talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.

Het Brand New Tuesday interview met Perquisite

30-01-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Pete Philly & Perquisite with Naaz 1 - Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Een nieuw seizoen, een nieuwe dinsdag met nieuwe muziek! Hiphopduo Pete Philly & Perquisite zélf zijn niet nieuw, maar ze zijn er wel opnieuw. Na een veertien jaar durende pauze – en dus veertien jaar aan ervaring rijker – komen ze dit voorjaar met een reünie-album. ‘Een soort van Pete Philly & Perquisite 2.0’, zoals Pieter Perquin het noemt.

Wanneer begon je met muziek maken? En wat maakte je toen het liefst?
Op mijn zevende begon ik met cello spelen, maar mijn eerste beats maakte ik toen ik veertien was. Op de computer van mijn moeder. Mijn eerste ‘release’ als Perquisite was op mijn zestiende. Een instrumentaal cd’tje dat ik verkocht op school. Daarna nam ik een tussenjaar en reisde ik door Amerika om te kijken of ik daar mijn beats kwijt kon bij rappers. Dat werkte niet echt. Ik besloot mijn eigen label te starten. Na dat tussenjaar ging ik Bouwkunde studeren in Delft. Daar leerde ik een jongen kennen die zei dat hij een vriend had die goed kon rappen. “Geef me wat van je beats mee, dan laat ik het hem horen.” Een dag later belde Pete. Hij vond het heel vet en wilde wel meeten. Zo ontstond Pete Philly & Perquisite. In 2004 brachten we onze eerste EP uit, 'Mindstate', dat we vervolgens uitwerkten tot een heel album.

Welke artiesten inspireren jullie zoal?
Voor Pete is ‘De La Soul’ een grote inspiratiebron. Voor mij is het vooral 'A Tribe Called Quest'.

En welke muzikanten in Nederland vind je vet?
Er zijn een hoop artiesten die nu bezig zijn die ik heel tof vind. Naaz natuurlijk, daarom hebben we haar ook gevraagd voor onze nieuwe single. Froukje vind ik tof. Jeangu Macrooy, waar ik ook mee samenwerk. Oh, en ik vind Son Mieux heel vet. Zij zijn live ook erg goed.

In 2009 zijn jullie na een aantal succesvolle jaren gestopt. Waarom?
Na ‘Mindstate’ hadden we nog een tweede album uitgebracht, ‘Mystery Repeats’. We toerden toen ontzettend veel, ook in het buitenland. In 2008 hebben we zo’n honderdtwintig shows gespeeld. Dat was een hele toffe tijd, maar ook een hele intensieve. Op een gegeven moment was voor Pete gewoon de rek eruit. We hebben toen nog een afscheidstour gedaan, met een allerlaatste show in de Melkweg. 

Achteraf blijkt het gelukkig maar een (veertien jaar durende) pauze te zijn. Wie heeft het vuur weer aangestoken?
Het was Pete’s initiatief om weer samen te komen. Een paar jaar geleden ontstond ook het idee al voor een reünie, maar daar kwam van alles tussen, waaronder corona. Begin 2023 begon het toch weer te kriebelen. Pete had zin om live dingen te doen. Ik vond het juist weer vet om de studio in te duiken. We zijn zowat vijftien jaar ouder, wat komt er nu uit ons? Daar was ik heel benieuwd naar. Dus voor mij was het wel echt essentieel om ook nieuwe muziek te maken. En dat vond Pete ook een goed idee. We hadden in eerste instantie bedacht om een EP te maken, maar uiteindelijk wordt het een heel album dat we in mei gaan releasen.

Ik las in een artikel in Het Parool dat jullie nieuwe album dit voorjaar uitkomt. Wat kunnen we verwachten?
Ik denk dat het wel is wat mensen van ons kennen. Hiphop is de basis. Maar vanuit daar hebben we altijd al uitstapjes gemaakt. Richting Afrobeat, richting jazz, soul, funk. We hadden op ons tweede album zelfs een flamenco-zangeres. We zijn vanuit hiphop altijd al breed gegaan, en dat doen we op dit album weer. Maar dan wel met een heel andere sound. Intussen produceer, componeer en mix ik heel anders dan voorheen. En Pete heeft zich ook ontwikkeld als songwriter. We zitten in een hele andere levensfase dan toen, we zijn beide vader. Dat hoor je ook op het album. Het is een meer volwassen versie van wat we vroeger deden. Ik zie het als een soort ‘Pete Philly & Perquisite 2.0’.

Op 17 november stonden jullie dus na veertien jaar weer samen op het grote podium in de AFAS. Hoe was dat? 
Dat was echt te gek. Het was zó vet. We stonden met z’n elven op het podium, met een soort mini orkest. Het was heel tof om te zien dat zo veel mensen een kaartje hadden gekocht. Dat ze ons niet vergeten waren.

Na al die tijd!
Zelfs onze eerste nieuwe single ‘Hot Sauce’ werd al uitbundig meegezongen. Vanavond spelen we onze tweede nieuwe single ‘Mayhem’, samen met Naaz. Het is leuk om te zien dat de nieuwe muziek ook positief wordt ontvangen. Wat ook heel vet was: achteraf gingen we naar de merchandise om te signeren en er waren echt mensen uit New Orleans, Keulen, Parijs, Londen. Dat mensen van zó ver zijn gekomen. Los van alle mensen uit Nederland natuurlijk. Bijzonder om te merken dat het zo veel jaar na data nog leeft.

En smaakte dat optreden ook weer naar meer?
Ja, zeker, ja! We gaan volgende week ook een tour aankondigen. Dat hebben we nog niet bekend gemaakt, dus hierbij. Het wordt een tour met tien shows, waarvan de helft in Nederland en de helft in het buitenland. Het wordt een soort album release tour.

Als je nu naar je eigen oeuvre kijkt, wat is dan je favoriete nummer?
Waar ik altijd heel blij van word is ‘Third Degree’. Die vocals hebben we opgenomen toen we in een huisje zaten in Frankrijk. Het was heerlijk weer. We hadden buiten een aantal matrassen bevestigd voor wat demping, een microfoon neergezet, en zijn gaan opnemen. Als je dat nummer a capella zou luisteren hoor je zelfs een beekje stromen. Die vibe voel je ook echt in het nummer.

Hoe zou je jullie muziekstijl in drie woorden samenvatten als je het niet onder een genre mag scharen? 
Vrij, uitgesproken en warm.

Dan is het nu tijd om groot te dromen. Wat zou je nog willen bereiken in je carrière?
Ik maak zelf ook muziek voor films en zou heel graag een keer een soundtrack maken voor een film die de hele wereld over gaat. En ik wil een keer een song maken samen met Beyoncé. Ik vind haar gewoon een geweldige zangeres.

En voor jullie samen?
We hebben altijd al graag een keer in Londen willen staan. Destijds hebben we in heel veel landen gespeeld, maar nooit in Engeland. Gelukkig gaat deze droom aankomende tour al uitkomen! 

Delen: