Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

eigen risico zorgverzekering

Geplaatst door: jolan2604 op: 23-06-2010 16:02
een beetje raar hoe het zit met de vergoedingen binnen het eigen risico. Ik hoorde per toeval deze week een voorval dat echt niet normaal is. Iemand had een bepaalde zalf nodig , de eerste keer werd dit op recept verstrekt. de keer erna vroeg de mevrouw die het nodig had wat het koste als ze het zelf betaalde : € 3,50 dus mevrouw koos om hetzelf te betalen. Toen ze het overzicht kreeg van VGZ van de eigen bijdrage bleek dat daar door de apotheek voor precies dezelfde tube inhoud alles hetzelfde € 26,13 in rekening was gebracht! dan kun je toch beter kiezen om het zelf te betalen dan het bedrag van de eigen risico te betalen? Ik denk dat er zo ook een hoop bespaart zou kunnen worden . en zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Ik ben er zelf ook heilig van overtuigd door eigen ervaring dat de merkmiddelen vaker beter helpen dan de apothekers merken , het verschil in prijs is soms helemaal niet zoveel ,en als men twee middelen moet voorschrijven om het zelfde gewenste resultaat te bereiken ,ben je uiteindelijk duurder uit. ook in het verzorgingstehuis wordt er klakkeloos besteld , mensen krijgen jaren gewoontegetrouw medicate er wordt nog niet eens meer gevraagd of het nog wel nodig is .of er wordt besteld terwijl men in de planning heeft om met die medicatie te stoppen. en er zou meer controle moeten zijn op medicatie door artsen. en als de mensen die dat kunnen wat alerter zijn en daar eens melding van maken of er iets mee doen.het is tegenwoordig soms ook de gemakzucht waardoor we steeds duurder uitkomen met alles. dan wordt het misschien allemaal wat minder duur en dan kan die eigen bijdrage misschien verminderd of een andere regeling!
Reactie door wjfrijling op 24-06-2010 16:29
die hogere kosten komen doordat je het werk van de apotheek moet betalen (verwerking van het recept, administratie etc.)
Reactie door dirk2 op 25-06-2010 09:22
Waarschijnlijk is het op een zondag of feestdag bij de apotheek gehaald? Het aflevertarief bedraagt: * € 5,99 wanneer het geneesmiddel voor de eerste keer wordt voorgeschreven; * € 11,97 wanneer het geneesmiddel 's avonds of op een zon- of feestdag wordt afgeleverd; Alle hierboven genoemde tarieven zijn maximumtarieven. Uw apotheek kan dus minder in rekening brengen. De bedragen zijn exclusief 6% BTW. link link
Reactie door jolan2604 op 25-06-2010 09:36
Om terug te komen hierboven op Dirk, Nee het is gewoon door de week gehaald. het frappante was dat ze dus had gevraagd uit eigen beweging vóórdat ze de rekening van ziektekostenverzekering kreeg of ze het ook zelf kon kopen en wat het dan koste. Eigenlijk vind ik dat een apotheker dit zou moeten vertellen als hij een recept aangeleverd krijgt en het is iets dat je zelf ook kan kopen en dan ook nog veel goedkoper is. En we hebben nog iets vreemd meegemaakt , een familielid krijgt in het ziekenhuis een infuus met een antibioticum tegen een infectie. Toen ze al een poosje terug was uit het ziekenhuis blijkt dat ze dit zelf moet betalen... Ik lig (helaas) geregeld in het ziekenhuis ,maar ik heb nog nooit een eigen bijdrage hoeven betalen voor hetgene mij in het ziekenhuis verstrekt wordt. Wel uiteraard als ik zelf medicatie bestel bij de apotheek. Maar om tot het punt terug te komen wat ik uiteindelijk bedoel is dat indien we zelf goed opletten , en bv die kleine bedragen zelf betalen je niet eens aan de € 165,00 komt of dat we de zorg zo misschien een stukje goedkoper maken ,en de eigen bijdrage misschien wel minder kan worden of vervallen. want in een gezin met kinderen boven de 18 jaar is het toch het aantal personen x € 165,- naast de zorgpremie van ongeveer € 100,00 per maand .
Reactie door dirk2 op 25-06-2010 09:49
Dan krijg je het gevoel dat ze " een loopje met je nemen". Inderdaad moet je goed opletten. Zo heb ik meegemaakt dat de huisarts iets voorschrijft en dat de apotheek zegt dat ze het niet mogen bereiden, ze konden wel 2 losse verpakkingen verkopen. De patient zou dan deze middelen zelf op de hand moeten mengen. Totale kosten natuurlijk veel hoger door de grote hoeveelheid.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!