Zwangerschapsverlof vier weken langer
20-10-2010
• leestijd 1 minuten
Het zwangerschapsverlof in Nederland, nu zestien weken, wordt met vier weken verlengd. Vaders krijgen twee weken. Dat wil het Europees Parlement in Straatsburg. Het parlement besloot woensdag het minimumverlof voor werkende vrouwen in de Europese Unie uit te breiden van veertien naar twintig weken.
Met de bijna vijf maanden volledig doorbetaald moederschapsverlof gaat het parlement verder dan de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt. Met de regels zal flexibel worden omgesprongen in sommige landen die een familiegebonden verlofregeling kennen.
Het parlement ging ook akkoord met een vaderschapsverlof van minstens twee weken, dat door werkgevers zou moeten worden betaald. De periode moet binnen het moederschapsverlof vallen. In Nederland hebben vaders nu recht op twee dagen betaald verlof. De voorstellen gaan nu naar de lidstaten, waarvan een deel grote moeite heeft met de hogere lasten.
GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen bestempelde het besluit van het parlement als een signaal dat vrouwen die kinderen krijgen, van harte welkom zijn op de arbeidsmarkt: ,,Maar het is vooral een gigantische stap in het tot stand brengen van moderne verlofregelingen in Europa voor ouders waarbij ook de vader vanaf de geboorte van het kind betrokken wordt. Dit is goed voor de arbeidsparticipatie van vrouwen en zorgt voor een eerlijker verdeling van zorgtaken tussen vrouwen en mannen.''
ANP