'Zorgverzekeraars moeten verantwoordelijkheid nemen'
12-02-2009
• leestijd 1 minuten
Zorgverzekeraars zouden zich wel wat meer gelegen mogen laten liggen aan het overeind houden van 'systeemziekenhuizen', die van vitaal belang zijn voor de zorg in een regio. Ze zouden verder moeten kijken dan voor zo weinig mogelijk geld aan hun verplichtingen voldoen. Dat stelde minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag in overleg met de Tweede Kamer over de IJsselmeerziekenhuizen.
Al eerder had de minister gesteld dat zorgverzekeraar Achmea meer aan de redding van dit ziekenhuis had mogen bijdragen. Maar in zijn ogen ligt het probleem breder: zorgverzekeraars zouden niet aan 'cherry picking' mogen doen en problemen op het bord van andere partijen, waaronder de overheid, leggen.
Als zo'n systeemziekenhuis door geldproblemen dreigt om te vallen, kan de bereikbaarheid van de zorg in het geding komen. Vraag is wie dan voor de redding moet opdraaien. Klink erkent dat hier een leemte in de zorgverzekeringswet zit. De zorgverzekeraar heeft tegenover zijn klanten weliswaar een zorgplicht, maar zal er ook weinig voor voelen om miljoenen in een ziekenhuis te steken dat door bijvoorbeeld wanbestuur op de rand van de afgrond staat.
De zorgverzekeraar zou de kosten moeten doorberekenen in de premies, terwijl ze in het huidige zorgstelsel met hun collega's moeten dingen naar de gunsten van de klant.
Daar komt nog bij dat de Tweede Kamer absoluut niet wil dat een verzekeraar een zorginstelling overneemt. De klanten van die verzekeraar zouden dan weinig meer te kiezen hebben. Klink moet nog laten weten hoe hij deze wens van de Kamer gaat uitvoeren. ANP