Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zijlstra beperkt studiebeurs in buitenland

26-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_11.jpg
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) wil een financieel plafond instellen voor de zogeheten meeneembare studiefinanciering. Die is bedoeld voor studenten die hun hele studie in het buitenland willen volgen. Zijlstra vreest dat te veel mensen gebruik gaan maken van de regeling, nu het Europees Hof van Justitie heeft gesteld dat de eisen moeten worden afgezwakt.
Wetswijziging
Om het plafond in te stellen, moet de wet worden gewijzigd. Zijlstra zal zo snel mogelijk nieuwe wetgeving naar de Tweede Kamer sturen, waarschijnlijk nog voor de zomer, zo schrijft hij maandag in een brief. Momenteel maken ongeveer 9000 studenten gebruik van de meeneembare studiefinanciering. Dat kost in totaal 45 miljoen euro per jaar.
Eis
Het hof bepaalde eerder deze maand dat niet mag worden geëist dat studenten 3 van de 6 voorgaande jaren in Nederland hebben gewoond om in aanmerking te komen voor meeneembare studiefinanciering. Die regel zou discriminerend zijn voor migranten. Nederland wilde er juist mee voorkomen dat studenten uit andere landen misbruik zouden maken van de regeling.
Alternatief
Zijlstra betreurt de uitkomst van de rechtszaak dan ook en wil de zaken nu op een andere manier regelen. Het financieel plafond is een deel van de oplossing, stelt hij. Ook moet in de gaten worden gehouden wie gebruikmaakt van de financiering, om te voorkomen dat Nederlandse studenten die hun hele opleiding in het buitenland doen worden verdrongen.
Terugkeereis instellen
De staatssecretaris onderzoekt verder of het mogelijk is om een terugkeereis in te stellen. Dan zou de studiefinanciering pas een gift zijn wanneer de student na zijn studie voor een bepaalde periode in Nederland gaat wonen. Zijlstra gaat bekijken hoe dit in andere landen is geregeld en verwacht aan het einde van het jaar de resultaten van het onderzoek.
Voor studenten die voor een tijdelijke uitwisseling naar het buitenland gaan, verandert er overigens niets.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!