Ziekenhuizen in de fout met rekeningen
12-12-2014
• leestijd 2 minuten
Ziekenhuizen hebben in 2012 en 2013 voor bijna 300 miljoen euro aan verkeerde declaraties gestuurd. Uit onderzoek blijkt 1,2 procent van de omzet niet correct gedeclareerd. Er wordt overlegd hoe dat geld terug moet naar de zorgverzekeraars.
Onderzoek naar de rekeningen
Dat blijkt uit onderzoek naar de rekeningen van ziekenhuizen, meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) donderdag. Schippers benadrukt dat er geen fraude is vastgesteld, maar dat de fouten het gevolg zijn van de ingewikkelde declaratieregels.
Mogelijk compensatie voor patiënten
Een woordvoerder van VWS liet donderdagavond weten dat de zorgverzekeraars het geld zullen gebruiken om de premies in 2016 te verlagen. Patiënten die denken dat ze in die jaren onterecht een rekening hebben betaald en daarbij hun eigen risico helemaal of voor een deel gebruikten, kunnen de zorgverzekeraar laten uitzoeken of ze voor compensatie in aanmerking komen.
Vele onduidelijkheden
Nu de problemen met de declaraties duidelijk zijn, is de weg voor de ziekenhuizen vrij om de jaarrekeningen goedgekeurd te krijgen. Eerder dit jaar waarschuwde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dat accountants de jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitaire medische centra over 2013 niet kunnen goedkeuren, vanwege de vele onduidelijkheden.
Twee jaar tot nieuw declaratiesysteem
Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar over naar een nieuw declaratiesysteem. Om te voorkomen dat ze daardoor financieel in de problemen zouden raken, golden speciale regels. Ook krijgen ziekenhuizen sinds 2012 niet langer een vast budget voor hun werk. In plaats daarvan worden ze per afgeronde behandeling betaald. In de overgangsjaren bleek de omzet echter lastig te bepalen. ANP