Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ziekenhuizen draaien zondagsdienst

06-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_doktor_medisch_28.jpeg
Een groot deel van de Nederlandse medisch specialisten voert donderdag actie tegen plannen van het kabinet om hun zelfstandigheid en inkomens in te perken. Alle operaties en behandelingen die niet spoedeisend zijn, worden die dag uitgesteld. Spoedingrepen en -behandelingen gaan wel door, evenals kankeroperaties in sommige ziekenhuizen.
Volgens Janko de Jonge, voorzitter van het landelijk actiecomité van de Orde van Medisch Specialisten, is de actiebereidheid groot. Hij verwacht dat in 90 procent van de ziekenhuizen de vrijgevestigde artsen meedoen. In totaal zijn ongeveer 6700 van de in totaal 12.000 specialisten in Nederland vrijgevestigd. Dat betekent dat zij niet in loondienst zijn bij een ziekenhuis. De patiëntenorganisatie NPCF heeft een meldpunt geopend waar gedupeerde patiënten een klacht kunnen indienen. De Orde houdt via een speciaal ingericht actiecentrum in de gaten of ergens problemen ontstaan waarop moet worden ingegrepen. De actievoerende specialisten zijn wel in de ziekenhuizen aanwezig, aldus De Jonge. Nederlandse specialisten behoren tot de best betaalde artsen van Europa. Gemiddeld verdienen zij rond de 250.000 euro, met uitschieters naar vijf tot zes ton. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de inkomens van de vrijgevestigde artsen fors verlagen door de directies van ziekenhuizen voortaan de hoogte van hun beloning te laten bepalen. Nu doet de overheid dat. In het nieuwe systeem zou het gros van de artsen (80 procent) ongeveer 180.000 euro per jaar mogen verdienen. Enkele uitschieters, de echte topartsen, maximaal 367.000 euro, inclusief een bedrag van 82.000 aan praktijkkosten. De artsen zeggen geen bezwaar te maken tegen de verlaging van hun inkomens. Waar ze wel tegen zijn is dat, zoals zij zeggen, managers van ziekenhuizen gaan bepalen welke medische beslissingen moeten worden genomen. De Tweede Kamer staat achter de plannen van Klink. Ook het toekomstige kabinet van CDA en VVD wil ze doorzetten om de stijgende kosten van de specialistische zorg onder controle te krijgen. De afgelopen jaren zijn er miljarden meer aan de specialisten uitgekeerd dan begroot.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor