World Wide Web bestaat twintig jaar
20-03-2009
• leestijd 2 minuten
Internet bestond al, maar pas toen het World Wide Web van start ging, hadden ook particulieren toegang tot het netwerk. Vrijdag is het precies twintig jaar geleden dat het idee voor het World Wide Web werd geformuleerd door de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee.
Berners-Lee, natuurkundige bij het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève, wilde informatie van collega's toegankelijker maken. Daarvoor vond hij de 'hyperlink' uit om verschillende soorten informatie via internet aan elkaar te verbinden.
Daarnaast bedacht hij de eerste webbrowser, waardoor internet toegankelijk werd gemaakt. Hoewel de eerste voorlopers van internet al in de jaren zestig en zeventig ontstonden, was het nog niet bij een breed publiek bekend. Ook na de uitvinding van Berners-Lee duurde het nog twee jaar voordat de eerste website beschikbaar kwam. Het ging toen om een site van zijn werkgever.
Een website is evenwel vergelijkbaar met een telefoon: deze is pas bruikbaar als er meer van zijn. Daarvoor moesten eerst meer webservers op de markt komen. Vanaf 1991 breidde dit aantal zich gestaag uit. In november 1992 waren het er zesentwintig en in oktober 1993 waren er tweehonderd bekend.
Steeds meer mensen ontdekten het nut van het World Wide Web. Informatie werd makkelijk voor iedereen toegankelijk. Al snel was het niet meer alleen weggelegd voor een groepje wetenschappers en computerfreaks, maar werd het web ook voor de 'gewone' gebruiker beschikbaar.
Zo bedacht Berners-Lee, die inmiddels de titel 'Sir' heeft gekregen, onbedoeld een revolutionair idee. Nog steeds komen dagelijks honderden miljoenen gebruikers wereldwijd via het web met elkaar in contact. De 54-jarige uitvinder is tegenwoordig werkzaam voor het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology en houdt zich nog steeds bezig met de toekomstige ontwikkeling van het web.
Bron: ANP