Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Workouts tegen diabetes type 2

12 sep 2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
diabetes_04.jpg
Geen uren zweten op de crosstrainer, maar snel en eenvoudig bewegen in huis, op het werk of in de buitenlucht. De nieuwe campagne De wereld is je sportschool van het Diabetes Fonds maakt van de dagelijkse bezigheden een mini-workout. Dat maakte Monique Schrijver van het fonds maandag bekend.
De virtuele, persoonlijke fitnesscoach Daryl helpt mensen tussen de 35 en 45 jaar meer te bewegen waardoor de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) afneemt. ,,Vanaf 45 jaar lopen mensen meer kans om dit type suikerziekte te krijgen. Wij willen hen stimuleren om kleine oefeningen in hun dagelijks leven toe te passen'', zegt Schrijver. De fiets pakken, een halte eerder uitstappen, vaker de trap nemen of workouts achter het bureau staan gelijk aan drie keer in de week ploeteren in de sportschool, aldus het Diabetes Fonds.
Via de website en een applicatie voor de iPhone helpt Daryl de sporters op weg. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat bewegen de kans op suikerziekte met de helft vermindert. Door beweging nemen de cellen in het bloed beter bloedsuiker op en worden de vetten in de cellen beter verbrand. Dit voorkomt diabetes type 2.
In Nederland heeft bijna een miljoen mensen diabetes, waarvan 90 procent type 2. Jaarlijks komen daar 71.000 mensen met suikerziekte bij, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het instituut verwacht dat 1,3 miljoen mensen in 2025 diabetes heeft. Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar