Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wijffels onderzoekt bescherming spaarders

03-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelwagen-met-geld_09.jpg
Oud-Rabobank-topman Herman Wijffels gaat onderzoeken hoe een bank in een geval van een crisis zo gescheiden kan worden, dat het spaargeld afgeschermd kan worden.
Verbod op speculeren met geld klanten?
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De Commissie Structuur Nederlandse Banken moet ook kijken naar een verbod voor banken om te speculeren met het geld van klanten.
Tweede Kamer
Het onderzoek komt er op aandringen van de Tweede Kamer die wilde dat gekeken wordt hoe delen van een bank die zich met spaargeld bezighouden, los kunnen komen van die delen die gericht zijn op het risicovollere beleggen. De Jager toonde zich eerder geen voorstander van het op voorhand scheiden van nuts- en zakenbanken. Wel wil hij dat in crisistijd het spaargeld eruit gehaald kan worden, zodat het veiliggesteld is.
'Spaarder beschermen'
,,Spaarders moeten goed worden beschermd in het geval van een crisis en niet opdraaien voor de fouten van bankiers'', benadrukt De Jager. ,,Daarom moet een bank in de toekomst snel kunnen worden gescheiden wanneer financiële problemen zich voordoen.'' Het onderzoek naar het beschermen van spaargelden maakt onderdeel van 40 maatregelen van De Jager om de financiële sector te hervormen. ANP

Meer over:

sparen, diginieuws, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!