'Wetsvoorstel koopzondag goed voor klant'
20-04-2011
• leestijd 2 minuten
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie van de Nederlandse supermarkten, is positief over een wetsvoorstel over de koopzondagen, dat donderdag in de Tweede Kamer aan de orde komt. Toch lijkt het weinig kans te maken de eindstreep te halen.
In het voorstel van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks besluiten de gemeenten of de winkels op zondag open mogen zijn. Volgens het CBL blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de consumenten er blij mee is als een supermarkt in hun buurt op zondag open is. Ook wijst het CBL erop dat vorig jaar de omzetten van de supermarkten op zondag stegen naar 354 miljoen euro. De organisatie erkent dat er gemeenten zijn waar ondernemers en burgers geen behoefte hebben aan meer koopzondagen en het CBL noemt het positief dat het wetsvoorstel ,,maatwerk'' mogelijk maakt.
D66 en GroenLinks komen met een initiatiefwet, omdat ze vinden dat de huidige winkeltijdenwet niet ver genoeg gaat. Nu mogen de winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Veel gemeenten kwamen onder die bepaling uit, door te stellen dat ze belangrijk zijn als toeristisch gebied. In november vorig jaar ging de Eerste Kamer akkoord met een wetsvoorstel, dat nog was ingediend door het vorige kabinet, om het toepassen van de toerismebepaling aan banden te leggen en dus de mogelijkheid voor meer koopzondagen kleiner te maken.
Tijdens het debat zullen donderdag de ogen vooral gericht zijn op de VVD. Voor de verkiezingen waren de liberalen tijdens de campagne nog voor uitbreiding van het aantal koopzondagen. Nu maken ze deel uit van een minderheidsregering die steun van het kleine christelijke SGP goed kan gebruiken en de SGP is tegen meer koopzondagen vanwege de zondagsrust.
In februari besloot een meerderheid in de Tweede Kamer om de initiatiefwet van GroenLinks en D66 uit te stellen in afwachting van nader onderzoek. Daarvoor stemden toen onder meer de VVD én de PVV, de gedoogpartner van de regering.
ANP