Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat te doen bij hooikoorts?

16 jun 2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5848 keer bekeken
hooikoorts pollen stuifmeel 1127
Hooikoorts… Tien tot vijftien procent van de Nederlanders heeft er last van. Gelukkig zijn de klachten te verminderen. We vertellen je wat je moet weten!
De meeste mensen krijgen hooikoorts tussen hun tiende en dertigste, maar ook op latere leeftijd kan de allergie zich uiten. Sommige mensen groeien over de allergie heen. Meestal gebeurt dat tien tot dertig jaar na uiting van de allergie.

Hooikoortssymptomen

Wanneer je hooikoorts, ook wel pollenallergie, hebt, kan er in bepaalde gedeeltes van het jaar een acute allergische reactie optreden als je in aanraking komt met het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Zo kun je door het stuifmeel, oftewel pollen, last krijgen van kriebel aan de neus en jeukende, tranende ogen. Verder moet je bij een allergische reactie op pollen vaak niezen en krijg je last van een loopneus, benauwdheid en moeheid.
Wil je weten of je hooikoorts hebt? Wanneer je een aantal van de bovenstaande symptomen herkent en vermoed dat je hooikoorts hebt, kun je het beste langsgaan bij de huisarts om je te laten testen op hooikoorts. Twijfel je of je hooikoortsklachten of coronaklachten hebt? Dan ben je niet de enige, want veel mensen dachten dat ze hooikoortsklachten hadden in plaats van coronaklachten. Als je twijfelt, kun je het beste bellen met de huisarts om advies in te winnen en een coronatest inplannen bij de GGD.

Soorten allergieën en perioden

Zoals eerder vermeld, kan er bij hooikoorts een allergische reactie optreden door het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Mensen met hooikoorts kunnen specifiek een graspollenallergie of een boompollenallergie hebben.
Bij een boompollenallergie treden de klachten vooral in het voorjaar op (van begin januari tot en met eind mei), aangezien in dat deel van het jaar er stuifmeel van bomen in de lucht zit. Wanneer de klachten pas vanaf begin mei optreden, is er meestal sprake van een graspollenallergie. De graspollenallergie kent een piek in juni. Begin augustus zijn de meeste soorten al uit bloei en in september zijn alle pollen meestal uit de lucht. In 2019 begon de piek van het hooikoortsseizoen rond 25 mei en vorig jaar lag de piek rond 26 mei.
Deze indicatie is wel mede afhankelijk van het weer: bij een strenge winter zullen bijvoorbeeld bomen later in bloei staan, waardoor de klachten ook later zullen optreden. Bij boompollenallergie worden de meeste klachten veroorzaakt door een allergeen dat in bijna alle soorten bomen aanwezig is die in onze omgeving groeit. Hoewel er meer dan tienduizend soorten grassen bekend zijn, worden de klachten bij graspollenallergie veroorzaakt door vijf allergenen die allemaal aanwezig zijn in stuifmeel van verschillende soorten grassen in onze omgeving.

Vergelijkbare allergieën

Hooikoorts is vaak te verwarren met een allergie voor huisstofmijt of voor huisdieren. Bij al deze vormen van allergie treedt de reactie op door inhalatie.

Wat te doen bij hooikoorts?

1. Check de pollenkaart
Als je hooikoorts hebt en weet van welke soort pollen en stuifmeel je het meest last hebt, is het handig om op internet een zogeheten ‘pollenkaart’ of ‘pollenkalender’ in de gaten te houden. Hierop is af te lezen welke pollen er in welke periode in de lucht aanwezig zijn. Zo is op dit moment de waarschuwing 'extreem veel pollen' op dergelijke kalenders te zien, vanwege de de luchtstroom uit oostelijke richting. Daardoor brengen de graanvelden in Duitsland extra veel pollen naar Nederland. Met zo'n kalender voorkom je dus dat je ineens opgezadeld zit met dikke ogen, een snotterende neus en jeuk, doordat je vooraf je medicatie en activiteiten er op kunt afstemmen. Enkele van dit soort kalenders zijn ook te installeren als gratis apps op je telefoon.
Waarom heet de allergie dan ‘hooikoorts’? De allergie dankt zijn naam aan de samenhang van het hooikoortsseizoen met de hooitijd.
2. Maak gebruik van antihistamine
De klachten van hooikoorts zijn op verschillende wijzen te verminderen. Zo kun je gebruik maken van neusspray of tabletten met antihistamine*, dat vrijwel direct werkt. Deze medicatie is bedoeld voor mensen met lichte hooikoortsklachten. Met een eenmaaldaagse dosering zijn klachten veelal te voorkomen.
Antihistamine kan enkele bijwerkingen hebben, waarvan slaperigheid de bekendste is. Met nieuwere vormen van antihistamine, zoals levocetirizine, cetirizine en loratadine, treedt dit effect minder op. In sommige omstandigheden, bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan gebruik van antihistamine afgeraden worden.
*Antihistamine onderdrukt de allergische reactie, door de werking van het lichaamseigen histamine te blokkeren. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact komt met een stof waarvoor je allergisch bent.
3. Slaap voldoende
Daarnaast worden mensen met hooikoorts aangeraden om minstens zeven uur slaap per dag te pakken. Op deze manier zou je minder last hebben van hooikoortssymptomen. Het helpt hierbij om ook regelmatig je beddengoed te verschonen, omdat ook hier stuifmeel op terecht kan komen, om zo eerder in slaap te kunnen vallen.
4. Draag een zonnebril
Wanneer je een zonnebril draagt, kun je met name oogklachten verminderen. De zonnebril houdt de voornaamste aanraking van stuifmeel met je ogen tegen.
5. Vermijd buitenactiviteiten
Indien je erge last hebt van hooikoorts, is het verstandig om in het piekseizoen van jouw allergie buitenactiviteiten, als naar het strand of het park gaan, zoveel mogelijk te vermijden als de pollen in de lucht hangen. Ook geldt dit voor het drogen van je was: dit kun je beter binnen dan buiten drogen om te voorkomen dat er stuifmeel op je schone was terecht komt.
6. Probeer immunotherapie
Mocht het bovenstaande niet voldoende helpen, kun je immunotherapie in overweging nemen. Dit is een behandeling om patiënten toleranter te maken voor allergie(ën). Zo kun je injecties krijgen ter behandeling of kun je – bij een graspollenallergie – kiezen voor smelttabletten.

Video: Hooikoorts: wat is het en wat kun je eraan doen?

Bron: Apotheek.nl, Hooikoortsradar, Pollennieuws, RTV Oost, Thuisarts.nl
Artikel geüpdatet op 16 juni 2021.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Varend
Varend10 feb 2020 - 14:24

Ik ga al 3 jaar op rij naar een fysiotherapeut die aan Medical Taping doet. Daar wordt mbv speciaal tape het een en ander op je rug geplakt. Meestal moet ik het twee keer  herhalen en het hele hooikoorts seizoen ben ik verlost van de verschijnselen en hoef dus ook geen medicijnen, zonnebrillen, niet naar buiten enz aan te houden. Tape en 'behandeling' moet ik zelf betalen, dat kost me 20/30 euro per seizoen.