Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wandelen met toilet op zak

10-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
40203.jpg
Honderd deelnemers aan de Vierdaagse gaan onderweg met een toilet op zak. Inspanningsfysioloog Maria Hopman geeft de wandelaars het draagbare toilet mee om onderzoek te kunnen doen naar hun vochthuishouding.
Het draagbare toilet bestaat uit een zak met daarin korrels die de urine opnemen. Het toilet is er in een uitvoering voor vrouwen en een uitvoering voor mannen. Door de zak na afloop van de wandeling te wegen, weet Hopman hoeveel vocht de wandelaars via die weg zijn kwijtgeraakt. Daaruit valt volgens haar ook af te leiden hoeveel vocht de proefpersonen hebben verloren door te zweten.
Het onderzoek volgt op een eerder onderzoek naar het vochtgebruik onder wandelaars. Daaruit bleek dat sommigen heel veel drinken en anderen aanzienlijk minder.
Het draagbare toilet kan ook een uitkomst zijn voor de vele klachten over sanitaire voorzieningen langs de marsroute. Het tekort aan toiletten is de voornaamste klacht van veel wandelaars.
Volgens marsleider Johan Willemstein kreeg de organisatie dit jaar verzoeken voor nog meer onderzoeken. Toch wil Willemstein de wandelaars niet te veel belasten. ,,We willen ze niet onderzoeksmoe maken.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!