Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarschuwing voor nepmiddel tegen Mexicaanse griep

11-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2884434.jpg
De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waarschuwt voor nepgeneesmiddelen tegen de Mexicaanse griep. Een woordvoerster van de VWA bevestigde dinsdag een bericht daarover in de GPD-kranten. De VWA is een onderzoek begonnen tegen aanbieders van middelen die tegen deze griep zouden helpen.
Zo zouden de aanbieders van colloïdaal zilver op internet beweren dat mensen met dat middel kunnen voorkomen dat ze ziek worden. De VWA zegt dat het een levensmiddel is en ,,daar mag je geen geneeskracht aan toe schrijven''. Colloïdaal zilver is water met erg kleine zilverdeeltjes en wordt soms gebruikt als voedingssupplement.
De VWA adviseert alleen gebruik te maken van de ,,reguliere kanalen'' om geneesmiddelen te kopen tegen Nieuwe influenza A.
Onlangs benadrukte directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat mensen zich niet moeten laten verleiden tot de koop van allerlei middeltjes die nu op de markt komen. ,,Er wordt een hoop onzin verkocht. De producten spelen in op angst. Alleen Tamiflu werkt.''
Die virusremmer wordt vanaf deze week in principe alleen nog voorgeschreven aan mensen die bij griep een risico lopen. Zij zijn vatbaarder voor complicaties, zoals een longontsteking. Zieken die geen risico lopen, kunnen het middel in overleg met de huisarts eventueel ook krijgen. Deskundigen zijn daarvoor wat terughoudend, omdat de bijwerkingen van de virusremmer meer hinder kunnen opleveren. Volgens hen is de griep voor de meeste mensen goed uit te zieken.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid verspreidde vorige week de grondstof oseltamivir, waarvan Tamiflu een merknaam is, bij alle apotheken. Op recept is het gratis verkrijgbaar. Binnenkort volgt een advies over welke groepen het eerst moeten worden gevaccineerd tegen de griep. Het ministerie verwacht dat de eerste vaccins eind oktober beschikbaar zijn.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!