Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VVD wil af van wettelijke pensioenplicht

01-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_06.jpg
Burgers dienen zelf te kunnen bepalen hoe ze hun aanvullend pensioen opbouwen. De wettelijke pensioenplicht moet verdwijnen. Die is onverenigbaar met het liberale gedachtegoed. De Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, schrijft dat in het rapport Eigen keuze, samen sterk, dat donderdag is gepresenteerd.
Aanvullend pensioen
Het rapport pleit voor de AOW als minimale basis voor het pensioen, net als nu. Daar bovenop krijgt iedereen de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen dankzij fiscaal aftrekbare pensioenpremies. Die fiscale hulp is wel aan een maximum gebonden, zoals dat in het huidige systeem ook het geval is.
Koppeling aan persoon
De pensioenopbouw is gekoppeld aan de persoon en niet aan diens baan. Zelfstandigen hebben daardoor dezelfde mogelijkheden als werknemers om een pensioen op te bouwen.
Uitvoerder
Iedereen moet volgens het rapport zelf kunnen bepalen wie zijn pensioenregeling uitvoert. De verplichte deelname aan een bedrijfs(tak)pensioenfonds vervalt. De uitvoerder kan zowel een fonds als een verzekeraar zijn.
Kamerlid Lodders
VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders zegt in een reactie: ,,Het is goed dat er binnen onze partij over belangrijke vraagstukken, zoals pensioenen, wordt nagedacht en gediscussieerd. De kracht van de Teldersstichting is dat ze los van bestaande structuren kan nadenken over complexe vraagstukken. Voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer is het allereerst belangrijk het huidige, en een van de beste pensioenstelsels ter wereld, toekomstbestendig te maken.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!