Al maandenlang zijn de schappen in de supermarkt gevuld met tientallen smaken paaseitjes. Eén van de meest populaire smaken is melk praliné. Welke moet je kopen?
Geschiedenis
Het eten van eieren zou zijn ontstaan in de middeleeuwen. Tijdens de vastentijd voor Pasen mochten christenen geen vlees en ook geen eieren eten, maar de kippen bleven natuurlijk gewoon doorleggen. Er ontstond een overschot aan eieren. Die werden met pasen versierd, kado gegeven en heel veel gegeten. Het verstoppen van eieren komt uit de tijd van de Germanen. Die verstopten eieren in hun akkers in de hoop dat het land vruchtbaar werd. De eerste chocoladepaaseitjes werden pas tegen het eind van de achttiende eeuw in Frankrijk gemaakt. Ze maakten verse eieren leeg en vulden die met chocolade.
Variatie
Ondertussen zijn er wel honderden soorten paaseitjes. Elk jaar komen er weer nieuwe smaken bij. Dit jaar zie je bijvoorbeeld eitjes met anijs en met munt. Eén van de meest populaire smaken is melk praliné. Dus die neemt Kassa onder de loep. Praliné is de crèmeachtige vulling die in het paaseitje zit. Het meest gebruikelijk is een vulling op basis van noten, bijvoorbeeld hazelnoten of amandelen. Om de praline te maken worden de nootjes geroosterd en in een wals gedaan. Zo ontstaat een olieachtige substantie. Daar wordt nog suiker, cacaomassa en cacaoboter aantoegevoegd. Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
Test
We testen acht merken eitjes. De eitjes zijn verkrijgbaar bij supermarkten, warenhuizen, (banket)bakkers en delicatessenwinkels. De testers testen de eitjes blind. Het testpanel bestaat uit de volgende deskundigen: - René Huisman is patissier en chocolatier en maakt bij
banketbakkerij Nijstadt
in Leeuwarden duizenden paaseitjes per jaar. Daarnaast geeft hij
workshops
. - Jos Offerman is notendeskundige van
De Nootzaak Gotje
uit Amsterdam.
- Vicky Littlejohn, ook bekend als Miss Bakery, is directeur van
The Bakery Institute
en jurylid van het Net5 bakprogramma
Bake My Day
. - Kees Raat is als chocolatier en patisissier eigenaar van
Metropolitan
in Amsterdam. Welk ei wint?