Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Volgende week Pasen! Welke paaseitjes moet je kopen?

  •  
12-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
195x90_paaseitjes.jpg
Al maandenlang zijn de schappen in de supermarkt gevuld met tientallen smaken paaseitjes. Eén van de meest populaire smaken is melk praliné. Welke moet je kopen?
Geschiedenis
Het eten van eieren zou zijn ontstaan in de middeleeuwen. Tijdens de vastentijd voor Pasen mochten christenen geen vlees en ook geen eieren eten, maar de kippen bleven natuurlijk gewoon doorleggen. Er ontstond een overschot aan eieren. Die werden met pasen versierd, kado gegeven en heel veel gegeten. Het verstoppen van eieren komt uit de tijd van de Germanen. Die verstopten eieren in hun akkers in de hoop dat het land vruchtbaar werd. De eerste chocoladepaaseitjes werden pas tegen het eind van de achttiende eeuw in Frankrijk gemaakt. Ze maakten verse eieren leeg en vulden die met chocolade.
Variatie
Ondertussen zijn er wel honderden soorten paaseitjes. Elk jaar komen er weer nieuwe smaken bij. Dit jaar zie je bijvoorbeeld eitjes met anijs en met munt. Eén van de meest populaire smaken is melk praliné. Dus die neemt Kassa onder de loep. Praliné is de crèmeachtige vulling die in het paaseitje zit. Het meest gebruikelijk is een vulling op basis van noten, bijvoorbeeld hazelnoten of amandelen. Om de praline te maken worden de nootjes geroosterd en in een wals gedaan. Zo ontstaat een olieachtige substantie. Daar wordt nog suiker, cacaomassa en cacaoboter aantoegevoegd. Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
Test
We testen acht merken eitjes. De eitjes zijn verkrijgbaar bij supermarkten, warenhuizen, (banket)bakkers en delicatessenwinkels. De testers testen de eitjes blind. Het testpanel bestaat uit de volgende deskundigen: - René Huisman is patissier en chocolatier en maakt bij banketbakkerij Nijstadt  in Leeuwarden duizenden paaseitjes per jaar. Daarnaast geeft hij workshops . - Jos Offerman is notendeskundige van De Nootzaak Gotje  uit Amsterdam.
- Vicky Littlejohn, ook bekend als Miss Bakery, is directeur van The Bakery Institute en jurylid van het Net5 bakprogramma Bake My Day . - Kees Raat is als chocolatier en patisissier eigenaar van Metropolitan  in Amsterdam. Welk ei wint?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!