Vliegtuigpassagiers vergeten vaak spullen
31-07-2015
• leestijd 2 minuten
Vliegtuigpassagiers vergeten de meest bijzondere voorwerpen aan boord als ze uitstappen. Zo zijn er volgens diverse luchtvaartmaatschappijen het afgelopen jaar onder meer kunstgebitten, trouwringen, gehoorapparaten, wandelstokken, fietstassen en duikuitrustingen achtergelaten. Dit zijn maar enkele van de duizenden voorwerpen die passagiers jaarlijks vergeten. Veel vaker worden zaken als e-readers, mobiele telefoons, tablets, brillen en laptops gevonden. Ook portemonnees, paspoorten, kinderwagens, boeken en jassen maken deel uit van de collectie achtergelaten spullen.
Gevonden voorwerpen
KLM bewaart voorwerpen wanneer er een duidelijke aanwijzing (bijvoorbeeld naam of stoelnummer) is dat het voorwerp van een van haar passagiers is. Als KLM binnen drie dagen geen reactie ontvangt, gaan de spullen naar de afdeling 'gevonden voorwerpen' (Lost & Found) van Schiphol. ,,Weten we dat een passagier na een week weer op Schiphol landt, dan staan we bij de gate om de passagier te verblijden. Of sturen we de eigenaar een bericht dat het voorwerp direct na de vlucht bij onze afdeling op Schiphol kan worden opgehaald’’, aldus KLM.
Goede doelen
Ook Transavia brengt de voorwerpen die ze aan boord vinden naar de afdeling gevonden voorwerpen op de luchthaven. ,,Wel doen we voor knuffels altijd een beetje extra ons best’’, meldt een woordvoerster. ,,Zo hebben we vorig jaar via social media een knuffelbeer kunnen teruggeven aan de kleine eigenaar.’’ Verder worden niet afgehaalde spullen, bijvoorbeeld kinderbuggy’s, gedoneerd aan een goed doel.
Kringloopwinkels
Bij ArkeFly worden de spullen negentig dagen bewaard. ,,Vroeger gingen de producten na negentig dagen naar goede doelen in binnen- en buitenland, zoals het Leger des Heils.’’ Dat is niet meer zo. Tegenwoordig komen de producten bij verschillende kringloopwinkels terecht.
Cijfers over de aantallen spullen die reizigers uiteindelijk komen ophalen hebben de maatschappijen niet. Volgens ArkeFly zijn het er relatief weinig. ANP