Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vijf musea genomineerd voor Museumprijs 2009

22 jul 2009
  •  
leestijd 2 minuten
2949626.jpg
Beeld en Geluid, Museum Het Dolhuys, het Nederlands Openluchtmuseum, het Nederlands Spoorwegmuseum en het Tropenmuseum maken dit jaar kans op de Museumprijs (100.000 euro) van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het publiek kan tot en met 24 september via www.museumprijs.nl zijn stem uitbrengen op de genomineerden, lieten de organisatoren woensdag weten.
Elk jaar dingt een andere categorie mee naar de onderscheiding. Dit jaar gaat de prijs naar een museum dat er het beste in slaagt (een periode uit) de Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek van kinderen en volwassenen. Een jury heeft de vijf musea genomineerd. Vorig jaar was archeologie het thema.
De Museumprijs bestaat sinds 1990 en geldt als een prestigieuze prijs in de Nederlandse museumwereld.
De Beeld en Geluid experience in Hilversum is er volgens de jury in geslaagd ,,een breed publiek de geschiedenis van het nationale audiovisuele erfgoed op een voorbeeldstellende wijze te laten beleven''.
Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem, weet ,,de geschiedenis van de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg op een verrassende, verrijkende en voorbeeldstellende wijze te vertellen aan een breed publiek''.
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ,,vertelt de nationale geschiedenis en de cultuur van het dagelijkse leven op een aansprekende, goed verzorgde en voorbeeldstellende wijze aan een breed publiek, met oog voor de individuele bezoeker'', meent de jury.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht toont het historische verhaal over de spoorwegen in het algemeen en die van Nederland in het bijzonder ,,op een uiterst publieksgerichte manier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van talloze overdrachtsmiddelen en -vormen.''
Het Tropenmuseum in Amsterdam ,,is erin geslaagd om met de presentatie 'Oostwaarts, kunst, cultuur en kolonialisme' van de semipermanente afdeling Nederlands Indië het historische verhaal over koloniale geschiedenis met behulp van de juiste dosering aan informatie en objecten op een gevarieerde, aansprekende en voorbeeldstellende wijze te vertellen''.
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!