Kassa

Veel misleidende gezondheidsclaims bij supplementen en drankjes

01-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
918 keer bekeken
  •  
Supplement 1127

Veel verkopers van supplementen en dranken gebruiken verboden claims over de werking van hun producten, zegt de Consumentenbond na onderzoek. Zo doen enkele aanbieders loze beloftes over extra weerstand of bescherming tegen ziektes. Veel verkopers passen na deze kritiek hun claims aan.

Met name online zijn er veel aanprijzingen gevonden die niet door de beugel kunnen, zoals "boost de weerstand" en "werkt tegen virussen". De Consumentenbond stelt dat dit soort claims misleidend zijn, omdat ze (veel) verder gaan dan wat de regels toelaten. Toegestane gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk onderbouwd en positief beoordeeld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Niet toegestane medische claims bij supplementen

Er zijn ook aanbieders die strooien met medische claims bij hun producten. MP Superfoods schreef bijvoorbeeld op bol.com dat zijn Ashwaganda Poeder "anti-malaria-eigenschappen" bevat. Fitvitamines.nl beweerde dat bepaalde stofjes in zijn supplementen helpen tegen veroudering, tumoren en maagklachten en zelfs kanker zouden kunnen voorkomen. Duobakkersport.nl stelde dat resveratrol in zijn Just2BFit Energy Booster "een veelbelovend middel voor corona" is. Dit soort medische claims zijn niet toegestaan bij supplementen.

De Consumentenbond sprak tientallen verkopers aan. Enkelen bleken de regels niet te kennen. Inmiddels pasten bijna alle verkopers de teksten op het etiket of hun website aan of verwijderden deze.

Bron: Consumentenbond

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!