Veel koolmonoxidemelders deugen niet
13-07-2015
• leestijd 1 minuten
Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn, deugt niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies. Dat blijkt uit onderzoek van de
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
, aldus de NVWA.
Ernstige tekortkomingen
De NVWA heeft vier types melder technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af. Die koolmonoxidemelders die ernstige technische tekortkomingen hebben, mogen niet meer worden verkocht. De NVWA ziet daarop toe. Twee producenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten die hun product al hebben gekocht, te waarschuwen. ,,CO-melders moeten doen wat ze beloven, dat staat als een paal boven water'', aldus de NVWA.
Veel melders voldoen niet aan eisen
Daarnaast heeft de NVWA in het kader van een breder Europees onderzoek vijftien verschillende merken en types koolmonoxidemelders gecontroleerd. Twaalf van de vijftien onderzochte CO-melders bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft de namen van de producten en fabrikanten niet bekendgemaakt.
CO-vergiftiging
In Nederland overlijdt elk jaar naar schatting een tiental personen door een
vergiftiging met koolstofmonoxide (CO-vergiftiging), leidt koolmonoxidevergiftiging tot bijna tweehonderd ziekenhuisopnamen en enkele honderden behandelingen op een Spoedeisende Hulpafdeling, aldus de NVWA.
ANP/Kassa/NVWA